Agencija Mudis potvrdila kreditni rejting Grada Beograda – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Agencija Mudis potvrdila kreditni rejting Grada Beograda

Međunarodna rejting agencija Mudis potvrdila je kreditni rejting Grada Beograda – “Ba2 stabilni”, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, preneo je Beoinfo.

Vesić je ocenio da potvrda kreditnog rejtinga Beograda i izveštaj agencije potvrđuju da je Beograd finansijski stabilan grad, koji domaćinski upravlja sa svojim finansijama.

„To potvrđuje i podatak da je Beograd poslednjeg dana prošle godine dugovao 281 milion evra, a budžet za ovu godinu iznosi 1,365 milijardi evra. Pre samo osam godina, 2013. godine, Beograd je dugovao 1,2 milijarde evra, a budžet grada je bio manji od 600 miliona evra“, kazao je Vesić.

U izveštaju agencije Mudis kaže se da „kreditni profil Grada Beograda (Ba2 stabilan) ukazuje na čvrsto fiskalno upravljanje koje je rezultiralo dobrim finansijskim učinkom i zabeleženim padom dužničkog opterećenja“.

“Razborito upravljanje budžetom grada u prethodnom periodu dodatno potkrepljuje stabilne izglede. Napredovanje poreskih prihoda prati privredni razvoj, za koji se očekuje da će se oporaviti sa realnom stopom rasta od oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021, u odnosu na delimičan zastoj BDP iz 2020. usled pandemije”, navodi se u izveštaju.

Agencija predviđa se da bi realan rast BDP u 2022. godini mogao iznositi oko četiri odsto i očekuje da se u 2021. i 2022. godini “likvidnost Beograda poboljša”.

“Na kraju 2020. godine stanje na računu je iznosilo 10,2 milijarde dinara, a u međuvremenu je došlo do povećanja stanja na računu i na kraju novembra 2021. godine iznosilo je 15,4 milijarde. Gotovinske rezerve grada obuhvataju 2,8 puta njegovih potreba za servisiranjem duga koji dospevaju 2022”, piše u izveštaju.

Prema agenciji, redovni i predvidivi prihodi i rashodi Beograda tokom čitave godine, kao i kapacitet prihodovanja gotovine, obezbeđuju dovoljno gotovine za servisiranje gradskog duga u 2022. godini.

Iako očekuju neka odstupanja zbog negativnog uticaja epidemije, Mudis smatra da će likvidnost grada generalno ostati na stabilnom nivou iz perioda 2020-2021.

Direktni dug Beograda je smanjen na 35,2 milijarde dinara u 2020. godini, što čini 39 odsto prihoda iz poslovanja i znatno je niži u odnosu na 76 odsto zabeleženih pre pet godina, naveo je Mudis i dodao da očekuje da će direktni dug grada nastaviti lagano da opada.

Tags
Back to top button