Srbija uređuje oblast socijalnog preduzetništva – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbija uređuje oblast socijalnog preduzetništva

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o socijalnom preduzetništvu, čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, razvijanje svesti o značaju socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva i zadovoljenje identifikovanih društvenih potreba.

Ovim zakonskim rešenjem definisana je društvena uloga socijalnog preduzetništva, čija se ostvarena dobit ulaže u integraciju društveno osetljivih grupa, zaštitu životne sredine, ruralni razvoj, obrazovanje, kulturu, socijalne inovacije i druge oblasti od šireg društvenog interesa, saopšteo je iz Vlade.

Zakonom je predviđeno formiranje Saveta za socijalno preduzetništvo, koji će činiti jednak broj predstavnika javnog i privatnog sektora, odnosno stručne javnosti. Ovo telo će se starati o poštovanju međunardno prihvaćenih standarda poslovanja subjekata socijalnog preduzetništva i namenskog trošenja sredstava dobijenih iz budžeta, kao i donacija.

Primenom ovog zakona prvi put se u Srbiji sistemski uređuje ova oblast, čime su omogućeni i stvoreni bolji uslovi za podsticanje preduzetništva, a samim tim i opšteg životnog standarda građana.

Tags
Back to top button