Centralna banka Turske poziva građane da zlato konvertuju u lire – Bankar.rs
ANALIZEBANKEFOREXSVE VESTI

Centralna banka Turske poziva građane da zlato konvertuju u lire

U skladu sa državnom inicijativom za rast lire, Centralna banka Turske (CBRT) poziva građane da zlato i ostala sredstva zamene za nacionalnu valutu.

Ranije u toku meseca predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da će trezor i centralna banka nadoknaditi gubitke za osobe koje devizne depozite na svojim računima zamene za liru, u slučaju da njena vrednost nastavi da pada.

Nakon predsednikovog saopštenja CBRT je počela da podržava vladine inicijative, a stanovnici koji su imali devizne depozite do 20. decembra imali su mogućnost da iskoriste ponuđene pogodnosti, piše Capital.com.

Iz CBRT je saopšteno da će slične inicijative biti usmerene i na one građane koji poseduju depozite u zlatu i druga sredstva, ukoliko odluče da iste konvertuju u liru.

Ovo saopštenje dovelo je do značajnog jačanja vrednosti lire. Nakon rasta od 47 odsto 21. decembra, lira je nastavila uzlaznom putanjom, pa se kurs dolara prema liri 24. decembra našao na 10,31 poena, prenosi Bankar.me.

Ove nedjelje vrednost lire je ponovo počela da pada, pa je dolarski kurs dostigao 12,06 poena, dobijajući tako na vrednosti 3,83 odsto.

Tags
Back to top button