Svetska ekonomija „teška“ 94 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Svetska ekonomija „teška“ 94 milijarde dolara

Samo četiri zemlje – Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan i Nemačka – čine više od polovine svetske ekonomske proizvodnje prema bruto domaćem proizvodu (BDP) u nominalnim iznosima. U stvari, samo BDP SAD veći je od ukupnog BDP-a 170 zemalja, prema podacima i procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2021. godinu.

Sa 22,9 biliona dolara, američki BDP čini otprilike 25 odsto globalne ekonomije, udeo koji se zapravo značajno promenio u poslednjih 60 godina. Industrije finansija, osiguranja i nekretnina (4,7 biliona dolara) najviše doprinose ekonomiji zemlje, a slede profesionalne i poslovne usluge (2,7 biliona dolara) i državna uprava (2,6 biliona dolara).

Kineska ekonomija je druga po nominalnom iznosu, sa blizu 17 biliona dolara BDP-a. Ostaje najveći proizvođač širom sveta na osnovu proizvodnje sa ekstenzivnom proizvodnjom čelika, elektronike i robotike, između ostalog.

Najveća privreda u Evropi je Nemačka, koja izvozi oko 20 odsto svetskih motornih vozila. U 2019. godini njena ukupna trgovina iznosila je skoro 90 odsto nacionalnog BDP-a.

Na drugom kraju spektra su najmanje svetske ekonomije prema merenju bruto društvenog proizvoda – prvenstveno zemlje u razvoju i male ostrvske zemlje.

Primera radi, sa BDP-om od 70 miliona dolara, Tuvalu je najmanja ekonomija na svetu. Smeštena između Havaja i Australije, najveća industrija ovog vulkanskog arhipelaga oslanja se na teritorijalna prava na ribolov.

Pored toga, zemlja zarađuje značajan prihod od svog „.tv” veb domena. Između 2011. i 2019. godine prihodovala je pet miliona dolara godišnje od kompanija — uključujući Twitch u vlasništvu Amazona za licenciranje imena domena Twitch.tv — što je ekvivalentno otprilike sedam procenata nacionalnog BDP-a.

S druge strane, najbrže rastuće ekonomije sveta u 2021. godini bile su, redom, Libija, Gijana, Makao, Maldivi i Irska. Libija je zabeležila rast od 123,2 odsto, nakon što su se u ekonomski oporavak privrede nakon ratnih sukoba uključili i skokovi cene nafte I naftnih derivata koje ova zemlja proizvodi i izvozi.

Biznis.rs

Tags
Back to top button