Veliki investicioni plan na pomolu: Balkan uz dobru ekonomsku politiku do bržeg članstva u EU – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Veliki investicioni plan na pomolu: Balkan uz dobru ekonomsku politiku do bržeg članstva u EU

Evropska komisija će uskoro obelodaniti veliki ekonomski i investicioni plan za zemlje Zapadnog Balkana. Ceni se da će to biti učinjeno tokom predstavljanja izveštaja o napretku svake države. Detalje o ovome juče je otkrio komesar za politiku i proširenje EU Oliver Varhelyi govoreći na panelu Fondacije Konrad Adenauer u Berlinu.

On je kazao da se radi o trećem stubu u procesu EU integracija.

“U narednim sedmicama predstavljamo veliki ekonomski i investicioni plan za region. Ogroman je jaz u pogledu ekonomskog razvoja između Zapadnog Balkana i EU. Što brže zatvorimo tu prazninu, brže počinjemo stvarati otporne, jake tržišne ekonomije za ljude i zemlje, brže će se oni moći integrisati i brzi dugoročni mir i stabilnost mogu se stvoriti u regiji”, kazao je Varhelyi.

On kaže da je EU potreban novi pristup zasnovan na ekonomskoj politici, “inače se naš cilj da pojačamo svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu ne može postići”.

“Moramo povećati svoja ulaganja i pomoći u smanjenju jaza u ekonomskom razvoju. Stoga bi se ovaj novi ekonomski i investicioni plan trebao koncentrisati na vodeća područja i projekte koji će direktno stvoriti dugoročni rast i preko potrebna radna mesta. Ovo je takođe način za stvaranje atraktivne investicione klime. Ta su područja poput povezanosti u transportu i energetici, tzv. Zeleni sporazum i Digitalna transformacija, uključujući osnovnu infrastrukturu digitalne mreže koja nedostaje u regiji. Bez njih je nemoguće razviti konkurentnu ekonomiju”, naglasio je Varhelyi.

Plan će, kaže on, takođe odražavati elemente “otvorene strateške autonomije”.

“Ovaj prioritet nemačkog predsedavanja, koji snažno naglašava tehnološku autonomiju, vrlo je važan aspekt u kontekstu rekonfiguracije globalnih sistema vrednosti. Zapadni Balkan ima ogroman potencijal da postane investiciono središte za evropske kompanije koje pokušavaju preseći svoje lance vrednosti, a mi moramo pomoći regionu da se razvije u takvo nešto”, naglasio je evropski komesar.

Izvor: Preokret.info

Tags
Back to top button