Godišnji izveštaj iz Velike Britanije: Jak oporavak Srbije u 2021.godini – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Godišnji izveštaj iz Velike Britanije: Jak oporavak Srbije u 2021.godini

Srbija, zemlja istočne Evrope sa ekonomijom u usponu, doživela je jak ekonomski oporavak u 2021. godini, sa BDP-om procenjenim na 6,5 odsto, navodi se u godišnjem ekonomskom izveštaju Cebr, jedne od vodećih britanskih konsultantskih kuća.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju navodi se da je snažan učinak podržan brzim rastom izvoza i činjenicom da veći deo godine nisu postojala značajna ograničenja za kovid.

“Uprkos brzoj stopi rasta u 2021. godini, zemlja se i dalje suočava sa raznim srednjoročnim ekonomskim preprekama, uključujući nepovoljnu dinamiku tržišta rada. Starenje stanovništva i emigracija kvalifikovanih radnika i dalje će predstavljati probleme dok zemlja radi na približavanju životnog standarda zapadnoevropskom nivou”, ističe se u izveštaju poznatom kao WELT (World Economic League Table).

U izveštaju se dodaje da je stopa nezaposlenosti “dostigla vrhunac na nešto manje od 13 odsto početkom 2021.”, kao i da se u pogledu povoljnih faktora rasta u Srbiji nastavlja priliv direktnih stranih investicija iz Evropske unije i Kine.

Cebr dalje predviđada će rast BDP-a u Srbiji u proseku biti oko četiri odsto godišnje na srednjem i dugoročnom planu, nakon još snažnijeg rasta u 2022. i 2023. godini.

Cebr, takođe, očekuje da će se Srbija sa 79. mesta na listi Svetske ekonomske lige u 2022. godini popeti na 74. mesto do 2036. godine.

Tags
Back to top button