Čadež: Otvoreni Balkan prilika za sve ekonomije u regionu – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Čadež: Otvoreni Balkan prilika za sve ekonomije u regionu

Inicijativa Otvoreni Balkan podrška je postojećim regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu, njihova konkretizacija i odgovor na zahteve privrede, kompanija i realnog života, izjavio je danas predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež.

“To je nešto što će u svakodnevnom poslovanju doneti benefite, stvoriti više novih poslova, novca i radnih mesta na dobrobit građana i ekonomija regiona”, kazao je Čadež u intervju za albansku televiziju Top channel.

Objasnio je da inicijativa Otvoreni Balkan dolazi od kompanija, a podrazumeva da nema zadržavanja na granicama, slobodan protok ljudi, zajedničko tržište.

“Ova inicijativa nije politička, ali postoji podrška i politička volja da se nešto uradi”, rekao je predsednik PКS koji očekuje da će se Otvorenom Balkanu pored Srbije, Albanije i Severne Makedonije priključiti sve ekonomije Zapadnog Balkana.

“Možda neki žele da sačekaju da vide koji su benefiti svega ovoga, ali je inicijativa prilika za sve ekonomije. Mislim da ćemo sledeće godine pričati o svih šest ekonomija Zapadnog Balkana koje će zajedno doprineti dodatnom razvoju zajedničkog regionalnog tržišta i Berlinskog procesa. Važno je da rešimo probleme i uklonimo barijere, što će nam omogućiti da budemo konkuretni u Evropi i da poslujemo na globalnom tržištu”, istakao je Čadež.

Na pitanje koje rezultate očekuje u prvoj godini Otvorenog Balkana Čadež je rekao da će elektronskom registracijom moći da se dobiju radne dozvole za bilo koju ekonomiju u regionu, da se ljudi i kamioni neće zadržavati na granicama, da će biti niži troškovi za prodaju roba od onih na drugim tržištima.

“Mi već to imamo u Evropi, ne treba da izmišljamo toplu vodu već da realizujemo nešto što je zaista normalno za globalnu ekonomiju i politiku”, kazao je Čadež.

Ukazao je na konkretne prednosti zajedničkog tržišta rada, usaglašavanja sertifikata i drugih dokumenata koji će vrlo brzo doneti vidljive rezultate.

“Zajedničko tržište radne snage imaće velike prednosti posebno kod sezonskog zapošljavanja. Albanija sve više razvija sektor turizma i gradi prelepa mesta na moru, sve je više turista i kao svaka turistička zemlja ima problem sa tržištem rada i mora da reši problem sezonskog zapošljavanja leti. Zašto ne omogućiti studentima da dođu i rade tokom leta”, rekao je Čadež.

Istakao je značaj ubrzanja transporta, na primer, svežeg povrća što će biti omogućeno priznavanjem međusobnih analiza.

“Ne smemo više da dozvolimo da kamioni sa svežim voćem i povrćem čekaju satima, da se rade posebne analize, jer neki sertifikati nisu priznati, a roba propada”, poručio je Čadež.

Govoreći o bilateralnim ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, Čadež je podsetio da je saradnja veoma intenzivirana, da je u proteklih osam godina udvostručena trgovinska razmena koja se kreće ka 250 miliona evra i da je u ovoj godini bila veća za oko 27 procenata uz obostrani rast.

“Vidljiv je razvoj trgovinskih odnosa, ali i razvoj zajedničkih poslova. Imate velike kompanije iz Albanije poput Agna grupe koje kupuju kompanije u Srbiji i uspešno posluju. Imate srpske kompanije koje kupuju albanske kompanije poput Nelta koji je kupio Albkorp koja je takođe uspešan distributer i špediterska kompanija u Albaniji. To nije samo trgovinska razmena već izgradnja poverenja u poslovnoj zajednici. Zato su privrede Srbije, Albanije i Severne Makedonije zahtevale konkretne korake kroz inicijativu Otvoreni Balkan i mislim da imamo prve prave korake”, objasnio je Čadež.

Beta

Tags
Back to top button