Dolar izgubio vrednost u odnosu na tursku liru za 40 posto – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Dolar izgubio vrednost u odnosu na tursku liru za 40 posto

Nastavlja se pad vrednosti dolara u odnosu na tursku liru (TL), koji je započeo juče nakon obraćanja turskog predsednika Erdogana u Ankari, a za to vreme dolar je izgubio vrednost za oko 40 posto.

Erdogan se juče obratio na konferenciji za novinare u Ankari, nakon sastanka kabineta, posle čega je zabeležen nagli pad vrednosti u odnosu dolar.

Pre početka Erdoganovog obraćanja dolar je u odnosu na TL iznosio rekordnih 18,3674, da bi nakon obraćanja pao vrlo naglo za 22,3 posto, odnosno iznosio 14,27.

No, pad vrednosti dolara tu se nije zaustavio, a prema podacima zabeleženim jutros, dolar je izgubio vrednost za čak 40 posto, odnosno pao je na 11,1234, što je najmanja vrednost u odnosu na liru u mesec dana.

Podsetimo, Erdogan je tokom jučerašnjeg obraćanja poručio kako “nijedan turski državljanin neće morati premeštati ušteđevinu iz turske lire u stranu valutu” zbog toga što će “kurs biti veći”.

Također je najavio novu finansijsku alternativu za građane Turske kako bi ublažili brige koje se odnose na kretanja kursa. Dodao je kako “Turska nema ni nameru ni potrebu da napravi ni najmanji korak unazad od slobodne tržišne ekonomije i deviznog režima“.

Tags
Back to top button