U Slobodnim zonama širom Srbije godišnje se ostvari 4,5 milijardi evra prihoda – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

U Slobodnim zonama širom Srbije godišnje se ostvari 4,5 milijardi evra prihoda

U okviru obeležavanja Dana Privrednog društva d.o.o. za upravljanje slobodnom zonom “Subotica”, u subotičkoj Gradskoj kući održana je sednica Grupacije slobodnih zona Srbije. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima uoči sednice, istakao kako je ovo važan dan za privredu ne samo Subotice, nego i cele naše zemlje.

“Imamo to zadovoljstvo da danas budemo domaćini sastanka Grupacije slobodnih zona Srbije, tela koje okuplja rukovodioce svih 15 slobodnih zona koje posluju u Srbiji. Sa nama će biti i visoki funkcioneri Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije. Koliko je značajno kada se ovi ljudi okupe govori činjenica da je njihov rad povezan sa 200 kompanija koje posluju u režimu slobodnih zona, a koje zapošljavaju oko 38.000 radnika u našoj zemlji”, rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, objavljeno je na zvaničnom portalu grada.

Subotičani su, dodao je, posebno ponosni na lokalno Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom, koje se stara o potrebama čak deset kompanija koje posluju u njihovom režimu i koje zapošljavaju oko 6.400 radnika.

On je čestitao rukovodstvu i svim zaposlenima u upravi subotičke Slobodne zone, jer je, kako je naveo, povod za sastanak rukovodstva nacionalne Grupacije i veliki jubilej – 25 godina postojanja i rada subotičkog Privrednog društva za upravljanje zonom, koje postoji od 11. decembra 1995. godine, a koje, nažalost, nije moglo da proslavi četvrt veka trajanja zbog pandemije koronavirusa 2020. godine.

“Današnji radni i operativni skup je zaista najbolji način da se jubilej naknadno proslavi i da se zajedno sa kolegama iz cele Srbije razmene iskustva i donose važne odluke za dalji razvoj ove važne delatnosti u našoj privredi, koja donosi godišnji promet 4,5 mlrd EUR, od kojih se oko 800 miliona ostvari upravo u Subotici. Čestitam još jednom direktoru i zaposlenima, želim srdačnu dobrodošlicu učesnicima današnjeg skupa i srećan rad na korist našeg grada i naše države”, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor Uprave za slobodne zone, Jasmina Štambuk, navela je da se 15 slobodnih zona u našoj zemlji prostiru na teritorijama 24 lokalne samouprave, i da to znači da pored osnovnih zona postoje i podzone.

“Takava je situacija i sa Slobodnom zonom Subotica koja posluje i na teritoriji Opštine Kikinda. Slobodna zona Subotica nije samo jedna od najstarijih u Republici Srbiji, ona je zaista jedna od najuspešnijih, podaci i njihovi rezultati svedoče o tome. Ona je već godinama unazad lider u visini vrednosti prometa ostvarenog u slobodnim zonama, a da ne pričamo o kvalitetu korisnika i kompanija koje rade u samoj Zoni. Mi, iz Uprave za slobodne zone želeli bismo da naglasimo da su najuspešnije slobodne zone uvek tamo gde imaju veliku podršku lokalne samouprave. Grad Subotica prednjači u tome i ja se zahvaljujem na podršci koju smo mi, kao Uprava, dobili od njih, ali u ime svih slobodnih zona u Srbiji kojima je Slobodna zona u Subotici uzor”, naglasila je Jasmina Štambuk, i dodala da veruje da će taj model moći da se primeni i na drugim slobodnim zonama u našoj zemlji.

Predsednik Grupacije slobodnih zona Srbije, Slobodan Mišković, rekao je, između otalog, da je u okviru obeležavanja jubileja Slobodne zone Subotica održana i Skupština Grupacije slobodnih zona Srbije koje generišu oko 15 odsto izvoza.

“S obzirom na to da nam je Subotica domaćin, da je Slobodna zona Subotica primer dobrog poslovanja, posebno poslednjih godina, sa odličnom podrškom lokalne samouprave u tom celokupnom procesu, iskoristićemo ovu priliku da našoj grupaciji postavimo neke nove ciljeve za budući period”, zaključio je Mišković.

Tags
Back to top button