Narodna banka Srbije uspešno okončala projekat sa EU u okviru IPA – Bankar.rs
ANALIZENBSSVE VESTI

Narodna banka Srbije uspešno okončala projekat sa EU u okviru IPA

Narodna banka Srbije je s partnerima iz Evropskog sistema centralnih banaka i regiona uspešno okončala još jedan projekat pod okriljem IPA pretpristupnih fondova Evropske unije.

Projekat je za cilj imao dalje unapređenje usklađivanja s regulativom i standardima Evropske unije i međunarodnim standardima jačanjem funkcija centralnih banaka i sistema bankarskog nadzora na Zapadnom Balkanu.

Kako je danas saopšteno u prethodna 33 meseca Bundesbanka je, zajedno sa 19 centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banaka, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom, sprovela projekat „Program za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u okviru integracija u Evropski sistem centralnih banaka”.

” I pored pandemije virusa korona, svi projektni ciljevi su ispunjeni, a Narodna banka Srbije je učešćem u ovom projektu još jednom pokazala čvrstu opredeljenost evropskim vrednostima i standardima centralnog bankarstva koji vladaju u Evropskoj uniji”, saopšteno je iz Kabineta guvernera NBS.

Projekat je obuhvatio aktivnosti u oblastima bankarske supervizije, finansijske stabilnosti, zaštite korisnika i finansijske inkluzije, restrukturiranja, monetarne politike, platnih sistema, statistike, usklađenosti i evropskih integracija, politike upravljanja, računovodstva i interne revizije.

Sprovedenim aktivnostima dodatno su ojačani institucionalni kapaciteti, izrada akcionih planova i smernica, kao isaradnja između kolega, centralnih bankara, koji spremniji dočekuju sve buduće izazove u domaćem i međunarodnom okruženju, ocenila je NBS.

Kako je ocenjeno, NBS je ovim projektom dodatno ojačala svoj pregovarački kapacitet u okviru 11 pregovaračkih poglavlja u kojima ima važnu ulogu.

Tags
Back to top button