Centralna banka Rusije namerava da zabrani kriptovalute – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Centralna banka Rusije namerava da zabrani kriptovalute

Centralna banka Rusije namerava da zabrani kriptovalute u zemlji, jer rast kripto transakcija vidi kao rizik po stabilnost domaćeg finansijskog sistema, preneo je Rojters pozivajući se na izvore bliske ruskom monetarnom regulatoru.

Digitalna imovina je zakonom definisana u Rusiji, ali se ne može koristiti kao sredstvo plaćanja, pošto vlada smatra da bi mogla da se zloupotrebi za pranje novca ili za finansiranje terorizma.

Kako prenosi Rojters, centralna banka sada razgovara s tržišnim igračima i stručnjacima iz te oblasti o mogućoj zabrani, koja bi se, ako bude doneta, mogla primeniti na nove kupovine kripto imovine, ali ne i na postojeće portfelje.

Trenutni stav Banke Rusije je navodno „potpuno odbacivanje“ svih kriptovaluta.
Britanska agencija dodaje da je na njen zahtev za komentarom ovim povodom, centralna banka odgovorila da priprema savetodavni izveštaj u kojem će izneti svoj stav o tom pitanju.

Prema podacima ruske centralne banke, godišnji obim transakcija kriptovaluta koje obavljaju građani Rusije iznosi 5,0 milijardi dolara. U izveštaju o finansijskoj stabilnosti, objavljenom prošlog meseca, regulator je naveo da su Rusi među svetski najaktivnijim učesnicima na tržištu kriptovaluta, prenosi Raša tudej.
Zamenik ruskog ministra finansija Aleksej Mojsejev je izjavio u oktobru da nema planova za zabranu kupovine kriptovaluta u inostranstvu ili korišćenje kripto novčanika u inostranstvu.

Ruski mediji su prošlog meseca izvestili da vlada namerava da oporezuje rudare kriptovaluta, jer rudarenje smatra poslovnom aktivnošću čije bi priznavanje kao takve omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i ubiraju poreze.

Centralna banka Rusije takođe planira da izda svoj digitalni novčić.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button