U Vašingtonu održan prvi okrugli sto pod nazivom „Biznis sa Balkanom“ – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U Vašingtonu održan prvi okrugli sto pod nazivom „Biznis sa Balkanom“

U Vašingtonu je, na inicijativu ambasade Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Američko-centralnoevropska poslovna asocijacija prvi put organizovala okrugli sto pod nazivom „Biznis sa Balkanom“, u cilju promovisanja ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala Zapadnog Balkana i povezivanja sa zainteresovanim američkim kompanijama i privrednim organizacijama.

Kako se navodi u saopštenju ambasade Srbije u SAD, na događaju koji je okupio predstavnike regiona i visoke zvaničnike Ministarstva trgovine SAD i Stejt departmenta, ambasador Srbije Marko Ðurić predstavio je aktuelno globalno pozicioniranje Srbije prema najnovijim ekonomskim pokazateljima „koji govore u prilog kontinuiranom pozitivnom trendu privrednog razvoja Srbije“, prenosi Tanjug.

Đurić je izneo ključne prednosti poslovanja u Srbiji kao atraktivnom investicionom okruženju, poput dobro razvijene infrastrukture, konkurentne poreske politike, visoko kvalifikovane radne snage i brojnih podsticaja investitorima.

„Srbija ide punom parom napred. I ovu godinu, uprkos pandemiji, sasvim izvesno ćemo završiti među prve tri evropske ekonomije sa 7,5 odsto rasta ukupnog BDP “, naglasio je Ðurić.

Ðurić, čija je i inicijalna zamisao bila organizovanje ovakvog skupa, u svom obraćanju je istakao da je Srbija privržena regionalnim ekonomskim integracijama i čvrsto opredeljena za saradnju sa svim partnerima u našem delu Evrope.

Podsetivši na dosadašnja dostignuća kroz saradnju u okviru koncepta „Otvoreni Balkan“, Ðurić je preneo i da Srbija uvažava podršku SAD ovoj inicijativi kao novom i svežem pristupu za zajedničko jačanje ekonomske slike našeg regiona, a u skladu sa evropskim vrednostima i idejama.

Kako je Đurić ukazao, suština koncepta “Otvoreni Balkan“ jeste olakšanje života građanima i poboljšanje životnog standarda, ali i izgradnja poverenja i razumevanja što će neizostavno rezultirati opštom dobrobiti za sve uključene strane.F

Zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD Dejvid de Falko (David De Falco) preneo je da SAD cene bilateralne trgovinske odnose za Zapadnim Balkanom i da su posvećene daljem proširenju angažmana u regionu.

„Zadovoljstvo nam je što ćemo u novoj godini moći da povećamo tehničku pomoć i identifikujemo dodatne privredne prilike za američke kompanije“, rekao je De Falko.

Na okruglom stolu kojem su prisustvovali i predstavnici velikih korporacija kao što su ExxonMobil, Lockheed Martin, Raytheon i Koch Industries bilo je reči i o organizovanju posebne trgovinske misije u Srbiji i Crnoj Gori sledeće godine, koja bi američkim kompanijama omogućila direktan uvid u investicione i industrijske mogućnosti Srbije.

Biznis.rs

Tags
Back to top button