Nova vlada Olafa Scholza olakšava ulazak stranim radnicima u Nemačku – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nova vlada Olafa Scholza olakšava ulazak stranim radnicima u Nemačku

Nemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će njegova vlada olakšati uslove dolaska stranim radnicima u Nemačku i njihovu integraciju te da će se boriti protiv nasilnog ekstremizma koji je najveća pretnja demokratiji u zemlji.

“Mi smo zemlja imigracije, ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju”, rekao je u prvom velikom govoru u parlamentu otkad je preuzeo dužnost prošle sedmice.

Nova vlada, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, planira olakšati dobijanje nemačkog državljanstva, kao i višestrukih državljanstava.

Scholz je takođe obećao borbu protiv ekstremizma, protiv dezinformacija i apsurdnih teorija.

“Danas u Nemačkoj postoji negiranje realnosti, postoje apsurdne teorije zavere, namerne dezinformacije i nasilni ekstremizam”, rekao je Scholz, obećavši odgovor uz korišćenje svih sredstava koje demokratska država ima na raspolaganju.

“Budimo jasni: ekstremistička manjina u našoj zemlji okrenula se od našeg društva, od naše demokratije, od naše zajednice i naše države, a ne samo od nauke i razuma”, rekao je Scholz koji je na mestu kancelara zamenio Angelu Merkel.

Scholz je takođe rekao da je uspešna Evropska unija prvi nacionalni nemački prioritet te upozorio da se ne sme dopustiti da sporovi među zemljama članicama zaprete tom političkom i monetarnom projektu.

Klix.ba

Tags
Back to top button