Evo koje godine će biti izrudaren poslednji bitkoin – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Evo koje godine će biti izrudaren poslednji bitkoin

Tragači za kriptovalutama do sada su “izrudarili” 90 odsto raspoloživih bitkoina, odnosno 18,89 miliona od mogućeg 21 miliona.

Prvi bitkoin “iskopan” je u januaru 2009. godine, a stručnjaci procenjuju da će poslednji biti izrudaren 2140. godine.

Cena bitkoina u poslednjih 12 godina drastično se menjala. Na početku, jedan bitkoin je vredio tek 0,1 dolar. U decembru 2012, kada je “iskopano” 50 odsto raspoloživih bitkoina, njegova cena je bila 7,5 dolara.

Poslednja cena koju je dostigao bila je 48.746 dolara, što je pad od 28 odsto od najviše vrednosti, 69.000 dolara, koja je dostignuta ranije ove godine.

Proces kreiranja bitkoina, poznat kao rudarenje ili “iskopavanje”, izvodi se uz pomoć sofisticirane računarske opreme koja rešava na milione ekstremno kompleksnih zadataka, a kao “nagradu” dobija bitkoin.

Za svaki blok koji uspeju da izrudare, tragači trenutno dobijaju 6,25 bitkoina, a procena je da će to pasti na 3,125 u naredne dve godine, prenosi Sputnik.

Međutim, ne očekuje se da svih 21 milion bitkoina bude dostupno slobodnom tržištu. Oko 3,7 miliona bitkoina je “nestalo” iz različitih razloga, uključujući gubitak privatnih ključeva za novčanike kriptovaluta ili smrt vlasnika. Navodno milion bitkoina u svom vlasništvu drži i misteriozni kreator te kriptovalute poznat po pseudonimu Satoši Nakamoto, piše Blockchain.

Tags
Back to top button