Turska lira pala na najniži nivo u odnosu na dolar – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Turska lira pala na najniži nivo u odnosu na dolar

Turska valuta lira pala je na najniži nivo u odnosu na dolar, uoči još jednog očekivanog smanjenja referentne kamatne stope u zemlji i nakon što je agencija S&P umanjila kreditni rejting Turske.

Za jedan američki dolar danas je bilo moguće dobiti 14,75 lira, zbog čega je turska centralna banka intervenisala prodajom deviza.

Lira je prethodnih meseci počela da se približava rekordno niskim nivoima, nakon što je centralna banka smanjila referentnu kamatnu stopu četiri odsto, uprkos rastu inflacije.

Na smanjivanju insistira predesdnik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji tvrdi, suprotno tradicionalnoj ekonomskoj teoriji, da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju.

Ekonomisti se zalažu za povećanje kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije, ali Erdogan tvrdi da visoke kamate dovode do rasta cena.

Erdogan ostaje čvrsto pri svojoj politici niskih troškova zaduživanja, zbog čega mnogi očekuju novo smanjenje referentne kamatne stope u četvrtak, kada će se sastati odbor centralne banke za monetarnu politiku.

Da će uslediti novo smanjenje ukazuje i odluka agencije S&P koja je u petak umanjila kreditni rejting Turske, sa stabilnog na negativan.

Lira je danas pala na najniži nivo pre nego što je centralna banka objavila da će intervenisati prodajom deviza, četvrti put u poslednjih nekoliko nedelja.

Nakon intervencije centralne banke, došlo je do blagog jačanja turske valute, pošto se za jedan dolar moglo dobiti 14,13 lira, što je i dalje 1,8 odsto manje nego na kraju prošle nedelje.

Slabljenje lire je ubrzalo inflaciju u Turskoj, ozbiljno narušavajući kupovnu moć gradjana.

Tags
Back to top button