Koliko ste spremni ulagati u sebe? – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Koliko ste spremni ulagati u sebe?

Završili ste fakultet, možda magistrirali ili doktorirali, imate lep posao i ok platu… Međutim, zapeli ste nekako, informacije kao da prolaze pored vas, ne snalazite se sa novim kolegama ili novim zadacima. Nije vam jasno šta se dogodilo.

Mnogi su se ostvarili u svom području rada, postali uspešni i uticajni i ako ih njihovi ljudi poštuju, pitaju se zašto bi nastavljali rasti?  Odgovor je jednostavan.

Velika većina preduzetnika se suočava sa opasnošću zadovoljstva sa statusom quo. Vaš rast određuje ko ste.

Ko ste vi, određuje uspeh vaše kompanije. Da bi vaša kompanija stalno rasla i širila se, i vi morate stalno učiti.

Želite li biti uspešni, proučavajte uspeh. Želite li biti sretni, proučavajte sreću. Želite li zarađivati novac, proučavajte sticanje bogatstva.

Oni koji sve to imaju nisu slučajno došli do toga. Prvo su učili, a zatim su primenjivali stečeno znanje.

Potraga za znanjem i novim veštinama jedna je od strategija za postizanje uspeha i bogatstva.

Kolika je snaga u ideji da vreme provodite u doslednoj, disciplinovanoj i sadržajnoj potrazi za znanjem.

No, kao i sve što vredi i ova ideja ima svoju cenu. Njeno plaćanje zaustavlja neodlučne preduzetnike na njihovom putu da postanu izvrsni.

Znanje traži ulaganje.

Na tri vrste ulaganja bi trebali da se odlučite:

  1. Edukacija: Prvo se morate oprostiti od određene količine novca za knjige, seminare, kurseve, koačing. Potrošite novac da biste proširili svoje potencijale. Neograničene mogućnosti su garancija koju vam pruža znanje.
  2. Vreme: Sledeće ulaganje jeste važnije od novca, a to je vreme. Ono je najdragocenije. Nažalost, prečica nema. Vreme koje danas ulažete u svoje znanje, razvoj i napredak višestruko će vam se vratiti.
  3. Trud: I na kraju, uz novac i vreme, u sticanje znanja potrebno je uložiti i trud. Ozbiljno učenje će od vas tražiti puno više truda od površnog. U svemu što radite, bilo to učenje iz vlastitog iskustva, čitanje, pohađanje seminara, učenje od drugih, jačina uloženog truda imaće snažan učinak na količinu stečenog znanja.

Edukacija sa sobom poteže razvoj. Preduzetnici se moraju neprestano razvijati.

Kao i kod finansijskog planiranja kod kojeg ključno načelo glasi „prvo plati sebi“, uspešni preduzetnici ličnom razvoju i učenju posvećuju najmanje 10 odsto vremena.

Ako samo godinu za godinom dolazite na posao i odrađujete dužnosti, to automatski ne znači da ste stekli iskustvo.

Nema “besplatnog” ručka

Neki pogrešno veruju da nakon postizanja cilja ( diplome, položaja, nagrade, priznanja) mogu stati.

Uspešni preduzetnici ne mogu priuštiti takav način razmišljanja. Onog dana kada prestanu rasti zatvaraju sve svoje mogućosti, a i mogućnosti svoje kompanije.

Zapamtite, kao i u prirodi, sve dok ste zeleni rastete, kad sazrete, počinjete truliti. Uspešni preduzetnici znaju da ono što ih je dovelo do rezultata i uspeha neće ih na tome i zadržati.

Čuli ste za izreku „nema besplatnog ručka“. Kad se odlučite razvijati u određenom području pogledajte šta to uključuje, te odlučno izdvojite novac i vreme za to.

Današnji preduzetnici su u mantri “nema stajanja”. Ko stane, drugi ga pregaze.

Ne morate zamišljati nikakavu fizičku borbu, dovoljno je da vas neko sa boljom edukacijom, sa više informacija pretekne u onom za šta ste do tada mislili da ste najbolji.

Izvor: Manager.ba

Tags
Back to top button