Ocenjivali kandidate za posao, a sami pali na testu – ubuduće će ih mnogi izbegavati – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ocenjivali kandidate za posao, a sami pali na testu – ubuduće će ih mnogi izbegavati

Informacije o ishodu razgovora za posao i izostala je kod čak 87 odsto ispitanih kandidata u istraživanju koje sprovodi Infostud.

Naime, kao i prethodnih godina, Poslovi Infostud sproveli su istraživanje “Oceni put do posla” u kom su kandidati ocenjivali proces selekcije i regrutacije na oglasima na kojima su konkurisali tokom godine za nama.

Kandidati su i ove godine dali svoj sud ocenama od 1 do 5 za način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

U okviru istraživanja svoj stav je iskazalo 23.824 kandidata na 28.615 konkursa od strane 7.697 pojedinačnih poslodavaca.

Izostanak povratne informacije o ishodu selekcije godinama unazad ima najlošiju prosečnu ocenu, gde je do 2020. godine postojala tendencija poboljšanja. Međutim od prošle godine, izostanak povratne informacije je ponovo u porastu, te je ona izostala čak kod 87 odsto ispitanih kandidata koji su ovaj segment ocenili prosečnom ocenom 1.5.

Stiče se utisak da poslodavci ne mare za utisak kojim ovim postupkom ostavljaju na kandidate koji su u prethodnim istraživanjima naveli da će ubuduće izbegavati prijavljivanje u tim kompanijama (47 procenata), svaki četvrti će negativno komentarisati porodici i prijateljima, ali čak 9 odsto njih je navelo i radikalni potez – izbegavanje svih proizvoda i usluga te kompanije.

Visoku ocenu 4 kompanije su u 2021. godine dobile za način zakazivanja testa/intervjua, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) sa ocenom 3.7 i brzina završetka procesa selekcije sa ocenom 3.6, saopšteno iz Infostuda.

Tags
Back to top button