Svaki drugi kredit u banci je “keš” – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Svaki drugi kredit u banci je “keš”

Posmatrajući građane i kredite i dalje su najzastupljeniji gotovinski krediti, sa učešćem od 44 odsto.

Od 2016. do 2020. u proseku su godišnje rasli za 65 milijardi dinara, odnosno za oko 20 odsto.

Slede ih stambeni krediti, pokazuju najnoviji podaci centralne banke.

A keš kredite danas uzimaju mnogi i to iz više razloga – neko za kupovinu polovnog automobila, neko za tekuće manje troškove, neko za zimovanje, kupovinu placa ili vikendice…

“Letos mi je jedan gospodin iz okoline Grocke došao i kaže: Moram se pohvaliti, uzimam 7.000 evra i pravim bazen u dvorištu”, kaže za Blic jedna bankarka.

Tražnja za keš kreditima danas je veća tim pre što kamate nikada nisu bile niže. Prosečna je oko 10 odsto i nepromenjena je u odnosu na početak godine, ali je znatno niža u odnosu na period od pre desetak godina kada je išla preko 20 odsto. Pojedine banke ovih dana nude čak i 100.000 dinara na godinu dana, koje vas na kraju koštaju oko 103.000, ukoliko kredit poručite online. Dakle, kamata je minimalna ukoliko zajam ne tražite na šalteru.

Primer govori da bi za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 8.791 dinar, a iznos koji bi vratio je 105.499,08 dinara.

Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji, i to od hiljadu pa do nekoliko hiljada dinara, piše list.

Primer za kredit od 100.000 dinara

kamata – 10 posto

rok otplate – 12 meseci

mesečna rata – 8,791 dinar

iznos koji treba da se vrati – 105.499 dinara.

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u zamku, a koju sami sebi možete da napravite.

Zato je važno, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

“Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate”, naveli su nedavno u Kamatici.

B92

Tags
Back to top button