Povećani izgledi Srbije za investicioni rejting – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Povećani izgledi Srbije za investicioni rejting

U svom najnovijem izveštaju za Srbiju rejting agencija Standard end Purs povećala je izglede Srbije za dobijanje investicionog rejtinga sa stabilnih na pozitivne.

Na odluku su uticali snažan privredni rast Srbije i pokazan visok stepen otpornosti domaće ekonomije na šok izazvan pandemijom, saopštila je Narodna banka Srbije. Pozitivna odluka je posebno značajna ako se ima u vidu da je doneta uprkos produženom trajanju pandemije, poremećajima u globalnim lancima snabdevanja i neizvesnosti na svetskom robnom i finansijskom tržištu, navodi se u saopštenju.

U izveštaju se ističu očekivanja da će realni BDP na kraju tekuće godine biti za oko šest odsto veći u odnosu na pretkrizni nivo, kao i da će se beležiti dinamične stope rasta BDP-a i u srednjem roku. Agencija posebno ističe i važnost očuvanja tržišta rada.

„Aktuelne inflatorne pritiske agencija vidi kao posledicu globalnih poremećaja, uz ocenu da je povratak inflacije u granice cilja u drugoj polovini naredne godine vrlo izvestan, s normalizacijom cena hrane i energenata. Ističe se da je Narodna banka Srbije blagovremeno počela sa pooštravanjem monetarne politike povećanjem prosečne repo stope.

U izveštaju se navodi da bi investicije u infrastrukturu u narednim godinama mogle dodatno da povećaju produktivnost naše privrede. Ističu da je nivo kapitalnih investicija države od preko sedam odsto BDP-a dvostruko veći u odnosu na njihov nivo od pre šest godina“, navode u NBS.

Tags
Back to top button