Američke kompanije planiraju najveće povišice od krize 2007. – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Američke kompanije planiraju najveće povišice od krize 2007.

Američke kompanije planiraju veće povećanje plata sledeće godine nego što je to bio slučaj ikada od recesije 2007.-2009, prema novom izveštaju, koji dolazi usled zategnutog tržišta rada i najveće inflacije u tri decenije.

Istraživanje Conference Boarda pokazuje da kompanije u proseku izdvajaju 3,9 odsto od budžeta za plate za povećanje plata sledeće godine, najviše od 2008. godine.

Istraživanje takođe pokazuje da komapanije planiraju podizanje raspona plata, što bi rezultiralo većim minimalnim, srednjim i maksimalnim platama. To sugeriše da bi povećanja plata mogla uticati na sve radnike u celoj platnoj lestvici kompanija.

Rezultati su znak da će se nedavno ubrzanje plata u privatnom sektoru verovatno preneti i na 2022. Otprilike 39 odsto ispitanika u anketi reklo je da je inflacija bila uključena u njihovu odluku da odvoje sredstva za povećanje plata sledeće godine, piše Wall Street Journal.

“Uticaj zarada na inflaciju i inflacije na zarade sada je jači nego što je bio poslednjih decenije”, rekao je Gad Levanon, glavni ekonomista u Conference Boardu.

Conference Board, think tank, ispitao je 229 američkih kompanija iz raznih sektora u novembru. Više od polovine kompanija imalo je više od 10.000 zaposlenih.

Tags
Back to top button