Kriptovalute izazov za finansijski sistem u BiH – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Kriptovalute izazov za finansijski sistem u BiH

Pored negativnih kamatnih stopa, glavni izazov za finansijski sistem Bosne i Hercegovine  u 2022. godini bi mogle biti kriptovalute, istakao je prilikom otvaranja konferencije “The Economist: Svet u 2022.” guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić.

Otvarajući konferenciju, guverner Softić je istakao da su u godini pred nama brojni izazovi na raznim poljima ljudske delatnosti, apostrofirajući izazove pred kojima se nalazi CBBiH i finansijski sektor u BiH i ekonomija u celini.

CBBiH, kako je istakao, već skoro 25 godina, uspešno održava principe valutnog odbora, a rezultat toga je stabilna domaća valuta i stalan rast deviznih rezervi.

“I tokom pandemije, koja i dalje traje, CBBiH je uredno obavljala sve svoje zadatke i upravo je pridržavanje svih principa i u korona krizi rezultiralo da BiH može računati na CBBiH kao na stub stabilnosti, ne samo ekonomije, već i društva u celini”, istakao je guverner Softić.

Govoreći o izazovima koji su pred Centralnom bankom i finansijskim sektorom u celini, Softić je spomenuo glavne trendove koji se mogu ticati stabilnosti finansijskog sistema.

“Pored negativnih kamata, prvi izazov su kriptovalute kojih je veliki broj u svetu, a u budućnosti se može očekivati da će ih biti i više, uz veliku varijabilnost njihovih cena”, pojasnio je Softić.

Dalje, kako dodaje, izazov predstavljaju i čiste digitalne banke, tzv. neobanke, odnosno komercijalne banke koje nemaju fizičko sedište, već posluju virtuelno.

Prema njegovim rečima, novi platni sistemi i FINTECH predstavljaju nova tehnološka rešenja u platnim transakcijama koja omogućavaju da se plaćanja među klijentima obavljaju jeftino, brzo i u realnom vremenu i ponekad kontinuirano 24/7.

“Očekuje se da će napredak novih tehnologija plaćanja biti posebno važan za prekogranična plaćanja. I na kraju, kao izazov, guverner je spomenuo decentralizovane finansije koje podrazumevaju takav nivo razvoja tehnologije koji omogućava da se transakcija npr. davanja kredita jedne osobe drugoj obavi bez posredstva banaka”, izjavio je Softić.

Capital.ba

Tags
Back to top button