Samo 14 odsto Evropljana želi da se vrati u kancelariju nakon pandemije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Samo 14 odsto Evropljana želi da se vrati u kancelariju nakon pandemije

Samo 14 odsto Evropljana želi da se nakon pandemije vrati u kancelariju s radnim vremenom od 9 do 17 sati, a više od polovine ispitanih kaže da su produktivniji dok rade od kuće.
Ipak, i “hibridni rad” – mešavina rada od kuće i u kancelariji – isto ima svoje mane, a više od četvrtine ispitanih smatra da neprestano radi ili da rade do kasno u noć, pokazala je anketa koju su naručili Samsung Electronics i kompanija The Future Laboratory.

Anketa je obuhvatila 14.000 ljudi širom Evrope i pokazala je da 83 odsto zaposlenih traži veću podršku poslodavca u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života.

Prema podacima Evrostata, u 2020. godini od kuće je radilo oko 12 odsto zaposlenih u Evropskoj uniji, za razliku od pet odsto njih pre pandemije.

Dve trećine Evropljana reklo je da su napravili ili planiraju da naprave promene u svom domu kojima su olakšali hibridni život pa su, na primer, napravili kućne kancelarnije, dok se njih 41 odsto preselilo.

Isto tako, 51 odsto ispitanika reklo je da im tehnologija, odnosno alarmi i razne aplikacije, olakšavaju postavljanje granica između rada i privatnog života.

“Verovatno će tehnologija nadzirati i naše mentalno zdravlje i sreću, kao i telesno zdravlje, a pametni uređaji postaće naši asistenti”, rekao je Meik Viking, izvršni direktor danskog Instituta za istraživanje sreće, koji sarađuje sa Samsungom na polju budućnosti rada.

Tags
Back to top button