Američke kompanije planiraju najveće povišice od krize 2007. godine – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJELICNE FINANSIJESVE VESTI

Američke kompanije planiraju najveće povišice od krize 2007. godine

Američke kompanije planiraju veće povećanje plata sledeće godine nego što je to bio slučaj ikada od recesije 2007-2009 godine, prema novom izveštaju, koji dolazi usled zategnutog tržišta rada i najveće inflacije u tri decenije. Istraživanje Conference Boarda pokazuje da kompanije u proseku izdvajaju 3,9% od budžeta za plate za povećanje plata sledeće godine, najviše od 2008. godine.

Istraživanje takođe pokazuje da komapanije planiraju podizanje raspona plata, što bi rezultiralo većim minimalnim, srednjim i maksimalnim platama. To sugeriše da bi povećanja plata mogla uticati na sve radnike u celoj platnoj lestvici kompanija.

Rezultati su znak da će se nedavno ubrzanje plata u privatnom sektoru verovatno preneti i na 2022. Otprilike 39% ispitanika u anketi reklo je da je inflacija bila uključena u njihovu odluku da odvoje sredstva za povećanje plata sledeće godine.

“Uticaj zarada na inflaciju i inflacije na zarade sada je jači nego što je bio poslednjih decenija”, rekao je Gad Levanon, glavni ekonomista u Conference Boardu.

Conference Board, think tank, ispitao je 229 američkih kompanija iz raznih sektora u novembru. Više od polovine kompanija imalo je više od 10.000 zaposlenih.

Izvor: Wall Street Journal

Tags
Back to top button