Sve novčanice evra odlaze u istoriju: Lagardova tražila totalni redizajn – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve novčanice evra odlaze u istoriju: Lagardova tražila totalni redizajn

Novčanice na koje su svi već navikli u eurozoni, a i šire, doživeće redizajniranje.

Naime, predsednica Europske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima, prenosi Jutarnji.

Novi dizajn će osmisliti panel savetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rešenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica doneće Upravni odbor ECB-a, telo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovestila kraj fizičkom novcu.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

“Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vreme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura”, rekla je Lagardova.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi euro novčanica koje vrede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dve milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su ređe, a svakih ima po jednu milijardu.

Novčanice od 500 evra se ne štampaju već par godina, ali postojeće nisu povučeve već su ostale u opticaju.

Tags
Back to top button