Hoće li banke gubitke peglati povećanjem kamata na kredite? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Hoće li banke gubitke peglati povećanjem kamata na kredite?

Kako nadoknaditi minus u poslovanju jedan je od glavnih zadataka pred bankama.

Da li će masovno posezati za povećanjem kamata na kredite, smanjenjem na oročenu štednju ili za poskupljenjem usluga? Analitičari smatraju da, šta god da učine, zbog situacije u kojoj se nalazi i stanovništvo i privreda, to neće biti dobro. Dobit bankarskog sektora u 2020. manja je za oko 50 odsto u odnosu na godinu pre.

I bankari i ekonomisti odbacuju mogućnost povećanja kamata na kredite u ovoj godini. Likvidnost bankarskog sektora je velika, a tražnja za kreditima nije u ekspanziji.

“Ne može se očekivati rast kamata, jer banke imaju veću mogućnost kreditiranja nego što je potražnja i daju klijentima neprimereno male stope za uslove BiH”, smatra Berislav Kutle, iz Udruženja banaka BiH, prenosi RTRS.

Ekonomski analitičar Srđan Šuput ističe da gledajući region BiH ima više kamatne stope.

“Ne bi bilo ni pravedno da u vreme kada se borimo sa pandemijom bankarski sektor povećava kamatne stope”, smatra Šuput.

Masovnog povećanja kamatnih stopa neće biti, ali bankari ne isključuju mogućnost da za pojedine privrednike budu pooštreni uslovi za dobijanje kredita, ali i blagi rast kamata.

“Najveći broj slučajeva će ostati u stagnaciji ili čak u blagom porastu za određene segmente kao što su mikro i mala preduzeća jer oni su najviše pod udarom i najrizičniji su za finansiranje”, smatra Bojan Luburić, bankar.

Banke se ne mogu pohvaliti ni prihodima od nekamatnih usluga. Pandemija je u prošloj godini i u tom segmentu izazvala negativne rezultate.

“To je rezultat smanjenja platnog prometa. Manji uvoz – izvoz i to je dovelo do minimalnih prihoda”, naglasio je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Da li se može očekivati da banke poskupljenjem usluga platnog prometa pokušaju da ublaže minus u poslovanju? Odgovor na ovo pitanje je potvrdan, smatraju pojedini ekonomisti.

“Bojim se da će bankarski sektor i dalje trčati za profitom, jer akcionari žele profit. I tako da će da na drugoj strani da traže prihode, a to su nekamatonosni prihodi, usluge platnog prometa ili neke druge usluge koje se naplaćuju”, dodao je Šuput.

Luburić dodaje da nema u planu povećanja u ovoj godini.

Ono što je sigurno jeste da neće rasti kamate na oročenu štednju. Kako bi nadoknadio izgubljeni novac zbog smanjene dobiti, izvesno je da će bankarski sektor, tvrde u Udruženju banaka BiH, ići na značajno smanjenje kamatnih stopa na oročene depozite.

Izvor: B92

Tags
Back to top button