Omikron i pad likvidnosti nepovoljnost po bitkoin – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Omikron i pad likvidnosti nepovoljnost po bitkoin

Bitkoin se u ponedeljak kretao oko 49.000 dolara, što je pad od 1,5 odsto na dan, jer su trgovci imali gubitke nakon nepovoljnog vikenda u kojem je cena najvećeg digitalnog sredstva na svetu u jednom trenutku izgubila preko jedne petine svoje vrednosti.

Rojters javlja da je nepovoljna situacija vratila cenu bitkoina na stanje sa početka oktobra, pre ogromnog skoka cena koji je 10. novembra doveo token do najviših vrednosti od 69.000 dolara.

„Očekujemo da će nastavak četvrtog kvartala biti težak; ne vidimo snagu u bitkoinu koju generalno vidimo nakon jednog od ovih katastrofalnih dana, tržišta leveridža su u potpunosti resetovana, a otvoreni interes unutar tržišta leveridža je potpuno narušen“, rekao je Mat Dib, glavni operativni direktor Stackfundsa.

Platforma za kripto podatke Coinglass pokazala je otvoreno interesovanje – ukupan broj budućih ugovora koje su učesnici na tržištu posedovali na kraju trgovačkog dana na svim berzama je poslednji put iznosila 16,5 milijardi dolara u poređenju sa 23,5 milijardi dolara u četvrtak, a čak 27 milijardi 10. novembra.

Trgovci su rekli da je pad tokom vikenda povezan sa širokim udaljavanjem od rizičnijih sredstava na tradicionalnim tržištima zbog zabrinutosti oko omikron varijante novog koronavirusa, u kombinaciji sa manjom trgovačkom likvidnošću.

Kako su cene dodatno padale, investitori koji su kupili bitkoin na marži videli su da berze zatvaraju svoje pozicije, što je izazvalo kaskadu prodaje. Niz maloprodajnih berzi zatvorio je u subotu više od dve milijarde dolara dugih pozicija bitkoina, piše Coinglass.

Neke berze dozvoljavaju trgovcima da postavljaju opklade 20 ili više puta veće od njihove investicije, što znači da mali pomak u pogrešnom pravcu može dovesti do toga da berze likvidiraju pozicije klijenata kada njihova početna investicija nestane.

Bitkoinov rival etar – druga po veličini kriptovaluta na svetu, koja je deo etereum mreže, takođe je pogođen u subotu, ali manje.

Poslednji put se trgovalo po ceni od 4.112 dolara, naspram iznosa od 4.868 dolara 10. novembra, ali je konstantno rastao u odnosu na svog većeg rivala.

Jedan etar je poslednji put kupio 0,086 bitkoina , što je njegov najveći nivo od maja 2018. godine.

Danas

Tags
Back to top button