Kostićeve kiparske kompanije preuzimaju slovenačku Hetu za 230 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKOMPANIJESVE VESTI

Kostićeve kiparske kompanije preuzimaju slovenačku Hetu za 230 miliona evra

Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurentnosti (AVK) preuzimanje slovenačke Hete Asset Resolution i njenih ćerki kompanija TCK i TCV, objavljeno je na web stranicama AVK-a.

Prema neslužbenim informacijama Financa, reč je o firmama povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu.

Osim slovenačkog, Kostić će morati da dobije pristanak i agencija za zaštitu konkurencije u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ako ga dobije, Hetu će preuzeti preko kiparskih firmi Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited.

Četiri kandidata nadmetala se za kupovinu slovenačke Hete, prenosi Poslovni dnevnik. Uz Kostića, koji je ponudio najviše, to su norveški B2, švedski DDM i češki APS, prenosi Poslovni dnevnik.

Kostić je, prema neslužbenim informacijama ljubljanskog lista, za Hetu, koji ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine, ponudio od 220 do 230 miliona evra.

Kostić preko MK Group u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu.

Preko hotela Palace Portorož je 53-postotni vlastnik Aerodroma Portorož, a preko AIK banke ima 91 odsto Gorenjske banke.

Takođe je želeo da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7% udela u Savi, koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018.

Sava preko Sava Turizma ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin.

Osim Yorka najveći vlasnik Save je slovenačka država, koja preko SDH i Kada ima u vlasništvu 45 odsto deonica.

Kostićevi konkurenti za kupovinu Hete, “loše banke” nastale od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, bili su norveški B2 i švedski DDM, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

DDM je pre dve godine kupio potraživanja NLB-a od fizičkih osoba vredna 100 miliona evra, a lani 246 miliona evra težak paket potraživanja Abanke prema problematičnim kompanijama u regionu.

B2, koji je bio jedan od prvih igrača na tržištu potraživanja u Sloveniji, kupio je, između ostalog, potraživanja Unicredit banke za 168 miliona evra. Oba fonda su prošle godine udružila snage kako bi kupili hrvatsku podružnicu Hete, koju su platili oko 160 miliona evra.

Češki APS fond, koji je otkupio brojna loša potraživanja od klijenata NLB-a na Balkanu, zajedno s Appolom kupio je i veliki deo Hete u Srbiji.

Tags
Back to top button