Budžetski deficit 93 milijarde dinara na kraju trećeg kvartala – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Budžetski deficit 93 milijarde dinara na kraju trećeg kvartala

Deficit republičkog budžeta Srbije iznosio je na kraju trećeg tromesečja 93 milijarde dinara, pri čemu su prihodi ostvareni u iznosu od 1.069 milijardi, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.162 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.
Samo u septembru, budžetski deficit je iznosio 22,1 milijarde dinara.

U septembru su naplaćeni prihodi u iznosu od 114,1 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 98,7 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 53,1 milijardi dinara, i akciza u iznosu od 24,1 milijardi.

Neporeski prihodi su iznosili 14,3 milijarde dinara, a priliv donacija 1,1 milijardu.

Septembarski rashodi su iznosili 136,2 milijarde dinara. Tokom navedenog meseca nastavljen je tempo ubrzane realizacije kapitalnih investicija u iznosu od 40,4 milijarde dinara. Rashodi za zaposlene su iznosili 27 milijardi dinara, kamate su isplaćene u iznosu od 12,6 milijarde, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i SOVO su iznosili 13 milijardi dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar-septembar je ostvaren fiskalni deficit od 68 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 30 milijardi dinara.

Tags
Back to top button