Finansijska savetnica poručuje: “Tekući i štedni račun u istoj banci? Nikako” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Finansijska savetnica poručuje: “Tekući i štedni račun u istoj banci? Nikako”

Uz sve troškove, račune i kredite koji se svaki mesec moraju podmiriti, mogli biste doći u iskušenje da uzmete novac s računa za štednju.

Sofija Bera, finansijska savetnica, za Biznis insajder kaže da postoji jednostavan trik kojim se ovom iskušenju možete odupreti, prenosi RTL.

“Otvorite svoj tekući račun i svoj štedni račun u dve potpuno različite banke. Ako ne vidite ušteđevinu na računu svaki put kada pristupite svom tekućem računu u onlajn bankarstvu ili na automatu, onda ih nećete tako lako trošiti”, navodi Bera.

Preporučuje da se za svaki cilj štednje otvori štedni račun u različitim bankama.

“Gotovo svi moji klijenti imaju račun sa svojom štednjom i drugi račun za svoj putni budžet. Tako ne koriste svoje rezerve za hitne slučajeve. Umesto toga, svaki mesec štede mali iznos za svaki od svojih ciljeva i onda se ne moraju osećati krivim kada svoju ušteđevinu koriste za svoj odmor”, navodi Bera.

Dodaje da je odvajanje računa na ovaj način vredno truda.

“Jer ako postavite takvo tehničko razdvajanje između novca koji možete potrošiti i novca koji želite uštedjeti, podsvesno povlačite jasnu mentalnu liniju. Nije uzalud rečeno: Daleko od očiju, daleko od srca”, objašnjava Bera.

Tags
Back to top button