Cena gasa na berzama ponovo iznad 1.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cena gasa na berzama ponovo iznad 1.000 dolara

Cene fjučersa za gas na berzi ICE porasle su nakon trgovanja u sredu za 1,3 odsto – na 1.095 dolara za hiljadu kubnih metara, pri čemu je tokom trgovanja cena skakala i na 1.136 dolara, sledi iz podataka sa berze „ICE fjučers“.Na otvaranju trgovanja cena januarskih gasnih fjučersa prema holandskom TTF indeksu na platformi „ICE fjučers“ iznosila je 1.071 dolara. Tokom trgovanja, cena gasa je stabilno rasla za 1-3 odsto, a uveče je skočila do 5 odsto. Maksimalna cena gasa dostizala je 1.136 dolara, a minimalna 1.068 dolara. Do zatvaranja cena je iznosila 1.095 dolara, što je 1,3 odsto više od procenjene cene u utorak od 1.080,9 dolara.

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a prošle nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.

Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara. Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.

Sputnik

Tags
Back to top button