Promene u Nemačkoj: Najmanja penzija – 1.390 evra? – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Promene u Nemačkoj: Najmanja penzija – 1.390 evra?

Sa dolaskom nove koalicione vlade Nemačke predstavljen je niz socio-ekonomskih izmena sa ciljem da se poboljša životni standard stanovnika.

Među progresivnim predlozima našao se i jedan koji se tiče nemačkih penzija, od kojih živi i nemali broj penzionisanih gastarbajtera u Srbiji. Konkretno jedan od predloga je i uvođenje minimalnog nivoa penzija koji bi iznosio 48 odsto bruto proečne plate.

To praktično znači, da će biti uvedena minimalna penzija koja će iznositi oko 1.390 evra. Ona će biti 3 odsto viša od trenutne prosečne penzije koja iznosi 1.350 evra. Razlika je dakle u oko 40 evra, a ono što je najvažnije penzije će rasti kako bude rasla prosečna zarada, prenosi Blic.

U penziju u Nemačkoj, inače, možete prevremeno sa najmanje 63 godine života, i tada vam se penzija umanjuje. Redovno penzionisanje je sa 67 godina.

Kako stoji u zvaničnom dokumentu koalicije, pouzdana penzija je nakon višegodišnjeg rada neopisivo važna za zaposlene.

“Stoga ćemo ojačati zakonsku penziju i trajno obezbediti minimalni nivo penzije od 48 odsto bruto plate. Tokom narednog perioda, stopa doprinosa neće porasti iznad 20 odsto, neće biti smanjenja penzija niti povećanja starosne granice za odlazak u penziju”, piše u dokumentu.

Trenutno, prosečna nemačka penzija iznosi 45 odsto bruto plate (oko 3.000 evra). To znači da penzioneri u Nemačkoj primaju oko 1.350 evra.

Takođe, svi koji primaju manju penziju od ove godine imaju po novousvojenom zakonu dodatak od države na osnovnu penziju.

“Svi koji su uplaćivali doprinose najmanje 35 godina, a imaju malu penziju, dobijaće od države dodatak na osnovnu penziju. U praksi, to će značiti da samci čija je penzija manja od 1250 evra i parovi čija je penzija manja od 1950 evra, mogu da očekuju dodatak na penziju od 2021. godine. Prema procenama, taj dodatak će dobijati između 1.200.000 i 1.500.000 penzionera što će državni budžet koštati između milijardu i milijardu i po evra.”

Što se tiče same računice za iznos penzije, ona i nije baš jednostavna. Pored bodova koje dobijate na osnovu nivoa prihoda (Entgeldpunkt), računaju se i faktor odbitka od penzije, kao i tip penzije. Jedan bod se dobija za godišnja primanja jednaka nemačkom proseku u toj godini. Viša primanja garantuju više od 1 boda, manja primanja manje od jednog boda.

Primer na sajtu “Equilibrio” pokazuje da ako ste ove godine u Nemačkoj zaradili 63.000 evra, a prosek je 34.857 evra, dobićete 1,81 entgeldpunkt.

Pored ovih bodova, izuzetno je važan i faktor odbitka od penzija. Taj faktor odbitka od penzije ne postoji ukoliko odete u penziju sa 67 godina, i u tom slučaju iznosi 100 odsto. Za svaki mesec koji ranije odete u penziju, pre 67. godine, odbija se 0,3 odsto ovog faktora.

Konačno, treći jednako značajan činilac nemačke penzije je tip penzije. Za pravu, starosnu penziju rentenartfaktor iznosi 1.0, a za penziju udovca ili udovice 0.55.

Penzija se računa na sledeći način. Pomnožite broj bodova (entgeldpunkt) sa faktorom odbitka od penzije, a potom dobijeni broj pomnožite sa tipom penzije.

Koalicija je navela da će stabilizaciju nivoa penzija i stope penzijskih doprinosa delimično finansirati iz obaveznog penzijskog osiguranja, a ovim delimičnim finansiranjem će upravljati posebno nezavisno telo, i taj novac ulagati na globalnom nivou.

“U tom, cilju, kao prvi korak, dodaćemo 10 milijardi evra kapitala iz budžetskih sredstava Nemačkom fondu za penzijsko osiguranje 2022. godine”, stoji u zvaničnom dokumentu.

Blic biznis

Tags
Back to top button