NBS prognozira da će inflacija naredne godine biti u granicama “normale” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NBS prognozira da će inflacija naredne godine biti u granicama “normale”

Privreda Srbije je pokazala znatnu otpornost na negativne efekte globalne krize, a inflacija od aprila je na opadajućoj putanji, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na sastanku sa vodećim globalnim investitorima tokom Godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Marakešu, saopštila je danas NBS

Tabaković je istakla da padu inflacije doprinosi manji rast cena hrane i energije usled popuštanja globalnih troškovnih pritisaka, pri čemu one i dalje utiču na oko 60 odsto ukupne međugodišnje inflacije.

Po centralnoj projekciji NBS, se tokom drugog tromesečja 2024. godine očekuje povratak inflacije u granice cilja od 1,5 do 4,5 odsto.

Tabaković je rekla da rizici projekcije inflacije i dalje u najvećoj meri potiču od faktora iz međunarodnog okruženja, odnosno kretanja svetskih cena energenata i brzine opadanja inflacije u zemljama koje su najveći trgovinski partneri Srbije.

Procena NBS je da će privredni rast ove godine biti od dva do tri odsto, a da će rastu najveći doprinos dati izvoz.

Značajan doprinos će prema prognozi centralne banke dati i fiksne investicije zbog brže realizacije infrastrukturnih projekata, nastavka snažnog priliva stranih direktnih investicija i visoke profitabilnosti privrede.

Kako je navedeno, Srbija godinama privlači više od 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region Zapadnog Balkana, a u 2022. godini je imala rekordan nivo investicija od 4,4 milijarde vera, odnosno 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rast BDP će iduće godine, procenila je NBS, biti od tri do četiri odsto, čemu će doprineti ubrzanje realizacije investicija saobraćajne, komunalne i energetske infrastrukture.

Tags
Back to top button