Kaznili Gugl i Epl sa 10 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kaznili Gugl i Epl sa 10 miliona evra

Kompanije Gugl i Epl našle su se u novom problemu sa evropskim regulacionim telima.

Ovoga puta je regulator za zaštitu tržišnog takmičenja u Italiji izrekao kazne kompanijama od deset miliona evra, zbog agresivne prakse povezane s komercijalnom upotrebom korisničkih podataka.

Italijanski regulator je u saopštenju naveo kako navedene kompanije nisu precizirale način prikupljanja i korišćenja podataka korisnika svojih usluga. Tvrdi se da je sistem dizajniran tako da, kada korisnici tek postavljaju svoj korisnički nalog na Guglu, nameće usvajanje uslova i pravila korišćenja njihovih podataka.

Izrečena kazna italijanskog regulatora je najviša moguća za ovakve slučajeve. Iz Gugla i Epla su najavili žalbu na donesenu odluku, prenosi Rojters.

“Omogućavamo transparentnost kakve nema u industriji te mogućnost kontrole svim korisnicima, tako da oni mogu da biraju koje informacije žele da dele, te kako se mogu koristiti”, naveli su iz Epla, prenosi Dnevni avaz.

Sa druge strane, Gugl je u saopštenju istakao kako su sledili fer i transparentnu praksu koja korisnicima pruža korisne usluge, te da im omogućuju jasne informacije oko njihovog korišćenja.

Tags
Back to top button