EU ponovo pokušava da kreira jedinstveno tržište kapitala – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU ponovo pokušava da kreira jedinstveno tržište kapitala

Evropska unija je najavila treći talas reformi u poslednjih šest godina kako bi pokušala da stvori jedinstveno tržište akcija koje bi moglo bolje da se takmiči sa Londonom i Njujorkom, potez koji bi stavio berze iz EU nasuprot rivalskim platformama.

Projekat Unije tržišta kapitala (CMU) EU patio je pošto su se Velika Britanija i njen veliki finansijski sektor povukli iz bloka.

Da bi se projekat nastavio, izvršna Evropska komisija EU predložila je stvaranje „feeda“ ili praćenja cena akcija i obveznica i pružanje investitorima besplatnih informacija o kompanijama. Predložio je i izmene dugoročnih investicionih fondova i planove za unapređenje koordinacije njihovog regulisanja.

Komisija želi da olakša kompanijama prikupljanje sredstava za postizanje klimatskih ciljeva i oporavak od finansijskog udara pandemije virusa Covid-19. Bregzit takođe ostavlja Brisel na pragu finansijskog rivala.

„Važno je da razvijemo sopstvena tržišta kapitala“, rekla je šefica finansijskih službi EU Mejrid Makginis (Maireed McGuinness), prenosi Reuters.

Bezbedna i jedinstvena tačka informisanja će stvoriti „definišući trenutak“ za CMU kada se ona pojavi, rekla je Maginis. Predlozi će zahtevati odobrenje Evropskog parlamenta i zemalja EU da bi postali zakon, uz očekivane kompromise.

Nemačko udruženje investicionih fondova BVI saopštilo je da će predložena evropska jedinstvena tačka pristupa informacijama o kompanijama pomoći menadžerima imovine da ispune svoje rastuće obaveze izveštavanja na isplativiji način.

Zakonodavci i države EU suočiće se sa lobiranjem industrije za predloženu konsolidovanu traku praćenja (ribbon) kako bi se osiguralo da cene akcija budu „što bliže realnom vremenu koliko je tehnički moguće“ i uz niske ili nikakve troškove za maloprodajne investitore.

Berze žele 15-minutno kašnjenje u prenosu podataka. Banke i investicioni fondovi kažu da će praćenje cena akcija preko trake biti beskorisno ako se ne dešava u realnom vremenu.

Izvršni direktor Federacije evropskih berzi Rajnr Rejs (Rainer Reiss) rekao je da su berze sada suočene sa potrebom da besplatno daju podatke, a prihod zavisi od toga koliko se investitora pretplati na novi feed.

„Maloprodajni investitori ne dobijaju ništa osim onoga što već dobijaju od svog brokera ili Googla danas besplatno“, rekao je Rejs.

Udruženje finansijskih tržišta u Evropi (AFME), koje predstavlja investicione banke i fondove, saopštilo je da je indikatorska traka u realnom vremenu neophodna za funkcionisanje CMU.

Zvaničnici industrije kažu da je Brisel platio „otkupninu“ evropskim berzama, pozivajući ih da podele prihod u zamenu za prikazivanje berzanskih promena u realnom vremenu.

Dogovori od četvrtka komplikuju neke vrste „tamnog“ trgovanja kako bi se više transakcija preusmerilo na berze. Zvaničnici industrije kažu da bi ovo moglo da preusmeri poslovanje u London, gde regulatori imaju liberalniji pristup nakon Bregzita.

EU koristi svoj CMU paket da napravi i neke druge promene, kao što je zabrana plaćanja za protok naloga ili kada brokeri na malo prosleđuju naloge kupaca drugim trgovcima uz naknadu.

Biznis.rs

Tags
Back to top button