Erste grupa: Pooštravanje monetarne politiku u zemljama CEI, ali ne u Srbiji i Hrvatskoj – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste grupa: Pooštravanje monetarne politiku u zemljama CEI, ali ne u Srbiji i Hrvatskoj

Bankarska Erste grupa saopštila je danas da je, zbog inflacije iznad ciljanog nivoa, pooštravanje monetrane politike u “punom jeku” širom zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), osim u Srbiji i Hrvatskoj.

“Očekuje se da će Narodna banka Srbije zadržati referentnu stopu na nepromenjenom nivou od jedan odsto tokom cele 2022. godine”, naveli su stručnjaci Erste grupe.

Monetarna politika se, kako se navod,i pooštrava širom CIE, s obzirom na to da je inflacija znatno iznad ciljanog nivoa i da se ne nazire njen pad”, naveli su stručnjaci te banke.

Dodaje se da Erste grupa očekuju da će sve centralne banke u regionu, osim srpske i hrvatske nastaviti sa pooštravanjem u narednim mesecima.

Kako se navodi od početka ciklusa pooštravanja monetarne politike u junu 2021. godine, Češka narodna banka je podigla referentnu stopu za ukupno 250 baznih poena (bp), na 2,75 odsto, Mađarska centralna banka za 150 na 2,1 odsto, Narodna banka Poljske za 115 na 1,25 odsto i Narodna banka Rumunije za 50 bp na 1,75 odsto.

Ističe se da su stručnjaci Erste grupe ocenili da će Češka narodna banka (ČNB) nastaviti pooštravanje, a vrhunac ciklusa bi trebalo da se dostigne na 3,25-3,5 odsto, sredinom 2022.

Dodaje se da se očekuje da će u drugoj polovini 2022. ČNB početi postepeno da snižava stope, u skladu sa usporavanjem inflacije, jačanjem krune i usporavanjem ekonomskog rasta.

U Mađarskoj se očekuje još jedno povećanje od 30 bp na 2,4 odsto na sastanku u decembru. Stručnjaci Erste grupe smatraju da će referentna stopa iznositi 2,85 odsto na kraju prvog kvartala 2022. i 3,30 odsto, sredinom 2022. godine.

Izgledi po pitanju kamatnih stopa u Poljskoj i dalje su, kako je navedeno, veoma neizvesni i u velikoj meri će zavisiti od kratkoročnih kretanja inflacije. Smatra se da će referentna stopa iznositi 2,5-2,75 odsto krajem prvog kvartala 2022, a vrhunac ciklusa od 2,5-3,0 odsto trebalo bi da bude dostignut sredinom 2022. godine.

Stručnjaci Erste grupe očekuju da će Narodna banka Rumunije nastaviti da pooštrava monetarnu politiku, verovatno sporijim tempom od 25 bp. Po njihovom mišljenju, krajnja tačka ciklusa trebalo bi da bude dostignuta na tri odsto sredinom 2022. godine, a koridor trajnih olakšica će verovatno ponovo pasti na 100 bp.//

Beta

Tags
Back to top button