Odobrena prva milijarda za investicije u Zapadni Balkan – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Odobrena prva milijarda za investicije u Zapadni Balkan

Evaluacije prvih projekata iz Plana investicija za Zapadni Balkan, koji bi u narednih sedam godina trebalo da obezbedi oko 30 milijardi evra za Zapadni Balkan, već su počele, prvi projekti bi mogli započeti naredne, a možda nekoliko čak i pre kraja ove godine.

Prema rečima Ane Hernandez Pisonero, portparolke u Evropskoj komisiji, ove godine će biti alocirana 1,1 milijarda evra za projekte u regionu, što znači da je uključeno dodatnih 600 miliona evra od ukupnih devet milijardi iz treće komponente Instrumenata pretpristupne pomoći.

“Verujemo da ćemo biti u mogućnosti da do kraja godine odobrimo konkretne projekte kroz investicioni okvir za zapadni Balkan u partnerstvu s međunarodnim finansijskim institucijama”, rekla je ona za Nezavisne.

Napomene radi, na planu investicija počelo se raditi od 2018. godine, kada je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan, a konačno je zaokružena na ovogodišnjem samitu EU i zapadnog Balkana u Kranju, pod pokroviteljstvom slovenačkog predsedavanja EU. Ovim planom investicija predviđeno je do 9 milijardi evra iz Instrumenata pretpristupne pomoći u vidu grantova i više od 20 milijardi evra u vidu javno-privatnog partnerstva.

Kako za Nezavisne rekao Faris Kočan s Fakulteta političkih nauka u Ljubljani, očekuje se da će evaluacije prvih deset projekata krenuti tokom ove i naredne godine. Ako se, kako kaže, prvih deset projekata pokaže pozitivnim, naredni projekti bi mogli doći na red već 2024.

Prema njegovim rečima, prvi projekti koji će biti realizovani su autoput Priština-Niš, autoput Sarajevo-Ploče, brza cesta Sarajevo-Podgorica, kao i Beograd-Podgorica, te povezivanje jadranske obale. Što se tiče projekata iz oblasti električne energije, BiH će biti uključena u interkonekciju sa Hrvatskom, a pored ovog projekta predviđena je izgradnja nekoliko hidroelektrana u regionu. BiH će, takođe, biti uključena u projekte energetske efikasnosti, izgradnju digitalne infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i kroz podršku za mlade.

Tags
Back to top button