Inflacija u SAD porasla u oktobru 5 odsto na godišnjem nivou – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Inflacija u SAD porasla u oktobru 5 odsto na godišnjem nivou

Potrošačke cene u Sjedinjenim Državama porasle su u oktobru za 5,0 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, što je najviša međugodišnja stopa od novembra 1990, prema današnjim podacima Ministarstva trgovine.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i energije i koju pomno prate kreatori monetarne politike Federalnih rezervi, takođe je ubrzala rast dostigavši u oktobru 4,1 procenat međugodišnje, što je takođe njen najviši nivo od januara 1991, prenosi CNBC.

Paralelno s rastom cena došlo je i do povećanja potrošnje stanovništva u posmatranom mesecu od 1,3 procenta, što je rezultat porasta ličnih primanja od 0,5 odsto, dodaje američki mediji.

Potrošnja stanovništva, koja čini 70 posto ameičke ekonomske aktivnosti, u fokusu je ekonomisti koji smatraju da će njena snaga podići ukupan privredni rast u poslednja tri meseca ove godine.

Što se oktobarske inflacije tiče, njen rast je najviše odraz skoka cena energije koje su za 30,2 procenta veće nego pre godinu dana, dok su cene hrane porasle za 4,8 posto međugodišnje.

Cene u sektoru usluga su ojačale za 6,3 odsto, isto kao u septembru, dok su cene ostale robe povećane za 7,3 procenta u odnosu na 6,4 odsto u prethodnom mesecu.

Lična štednja Amerikanaca je u oktobru iznosila 1,32 biliona dolara i manja je nego septembru kada je iznosila 1,48 biliona dolara.

Tags
Back to top button