Carić: Srbiji je dovoljno 12 banaka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Carić: Srbiji je dovoljno 12 banaka

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić rekao je da je Srbiji dovoljno 12 banka, a da su u kriznim situacijama manje banke ili banke sa specifičnim poslovnim modelima podložnije negativnim efektima.

On je u intervjuu za mesečnik Biznis.rs rekao da Srbija trenutno ima oko 27 filijala na 100.000 odraslih stanovnika, a da će u skladu sa dešavanjima na tržištu i dinamikom digitalizacije poslovanja, taj broj težiti ka 10-15, što odgovara tržištu od 12 banaka.

Carić je rekao da je trend konsolidacije bankarskog tržišta Srbije očekivan i da je neminovno da će banke ukrupnjavanjem pokušati da ostvare zadovoljavajuću profitabilnost.

Govoreći o rastu inflacije Carić je rekao da je neizvesno da će to biti prolaznog karaktera ili će novi poremećaji u poslovnim tokovima dovesti do novih šokova.

“Možda se baš u tome krije odgovor o dužini trajanja ovog inflatornog talasa, jer se u nekom trenutku sigurno očekuje povratak na ustaljene ekonomske tokove. Razvoj situacije sa virusom kovid-19 i dalje predstavlja rizik za takav scenario, kao i novi poremećaji izazvani energetskom krizom i cenama”, rekao je Carić.

Dodao je da ne očekuje da će doći do dugotrajnih prekida proizvodnje u pojedinim industrijama, kao ni do visokog rasta plata koji bi mogao podići inflatorna očekivanja domaćinstava i monetarnih (i političkih) vlasti.

Prvi čovek Erste banke rekao je da je u trenucima ovako dubokih kriza fleksibilnost jedna od ključnih stvari za sve igrače na tržištu. On je ocenio da pandemijska kriza menja i još dublje će izmeniti svetsku privredu, u pravcu veće održivosti i ekologije, digitalizacije i novih načina rada.

Carić je ocenio da bi se, prema trenutnim izgledima za tekuću i narednu godinu, ali i na srednji rok, uslovi za podizanje kamatnih stopa u SAD mogli steći krajem trećeg ili početkom četvrtog kvartala 2022. godine, dok bi kamate u evrozoni mogle da ostanu niske još bar dve, možda čak i tri godine.

Beta

Tags
Back to top button