Indija najavila zabranu svih kriptovaluta osim državne – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Indija najavila zabranu svih kriptovaluta osim državne

Indija planira da zabrani sve osim nekoliko privatnih kriptovaluta nakon što je vlada objavila da uvodi novi zakon o finansijskoj regulativi.

Nacrt zakona o “Kriptovaluti i regulaciji službene digitalne valute” stvoriće olakšavajući okvir za zvaničnu digitalnu valutu koju će izdati Rezervna banka Indije i zabraniće sve privatne kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum.

Ovog meseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da sve demokratske nacije moraju raditi zajedno kako bi osigurale da kriptovaluta “ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost”.

Ranije ove godine, vlada je razmatrala kriminalizovanje posedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prenosa kripto imovine.

Modi je nedavno predsedavao sastankom na kojem se razgovaralo o budućnosti kriptovaluta, usred zabrinutosti da bi neregulisana tržišta kriptovaluta mogla postati putevi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Nova pravila će takođe verovatno obeshrabriti marketing i oglašavanje kriptovaluta, kako bi otupili njihovu privlačnost za maloprodajne investitore.

Visoki vladin zvaničnik rekao je da je plan da se na kraju zabrani privatna kripto-aktiva dok se utire put za novu digitalnu valutu Centralne banke (CBDC).

Rezervna banka Indije, koja je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” oko privatnih kriptovaluta, trebala bi pokrenuti svoj CBDC do decembra.

Zvanični podaci nisu dostupni, ali industrijske procene pokazuju da u Indiji ima 15-20 miliona kripto investitora, s ukupnim kripto ulaganjima od oko 4,77 milijardi eura.

Izvor: Klix.ba

Tags
Back to top button