Mali: U Srbiji nema javnih preduzeća koja predstavljaju fiskalni rizik – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: U Srbiji nema javnih preduzeća koja predstavljaju fiskalni rizik

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da u zemlji nema javnih preduzeća koja predstavljaju fiskalni rizik, istakavši da Ministarstvo finansija kontinuirano prati njihovo poslovanje i ukazuje na rizike koji bi mogli da ga ugroze.
Komentarišući izjavu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da Srbijagas i Er Srbija predstavljaju “fiskalni rizik za 2022. godinu”, Mali je na Odboru za finansije Skupštine Srbije, rekao da ne postoje utemeljeni podaci za tu tvrdnju.

Podsetio je da je Srbijagas, zajedno sa ćerkom firmom Transgas, prošle godine u srpski budžet uplatio 1,015 milijardi dinara, a ove godine 1,5 milijardi dinara.

“Nisu mi jasni kriterijumi na osnovu čega ste zaključili da Srbijagas predstavlja fiskalni rizik. Mi u Srbiji više nemamo javna preduzeća koja nam predstavljaju fiskalni rizik”, naveo je minister finansija.

Dodao je da je Er Srbije, posle isteka petogodišnjeg plana, 2019. godine, ostvarila dobit na osnovu poslovnog rezultata i to bez državne pomoći.

Potom je, kako je podsetio, počela kriza zbog pandemije korona virusa i država je, poput ostalih zemalja u svetu, pomogla svojoj avio kompaniji, u skladu sa evoprskim pravilima.

Mali je istakap da je ta pomoć bila manja u poređenju sa tim koliko su avio-kompanije pomagale druge države, kao i da Srbije nije želela da njena avio-kompanija nestane.

“Naša strategija je da imamo jakog nacionlanog avio prevoznika i Er Srbija ne predstavlja fisklani rizik”, odgovorio je Mali.

Predsednik Fisklanog saveta Pavle Petrović naveo je da se u budžetu za sledeću godinu ne vidi kolika su predviđena izdvajanja za Er Srbiju, kao što se nije videlo ni budžetom za ovu godinu.

“Sada je pitanje da li je uopšte nešto predviđeno i koliki je taj iznos”, rekao je on i dodao da je 2020. Fisklani savet “morao da kopa da bi našao taj iznos”.

Prema njegovim rečima, tačno da Er Srbja nije nikada dobijala državnu pomoć, ali je manjkove nadokanđivala zaduživanjem kod Etihad partnersa koje je preuzimala država.

Mali je odgovoro da se Er Srbija nije zaduživala, već da je učestvovala u obveznicama i da se ništa ne skriva od javnosti.

“Svaki dinar koji je otišao u Er Srbiju mora da bude pod kontrolom državne komisije koja je pod kontrolom EU. Svaki dinar koji ulazi u Er Srbju ide shodno dokumentima koji su usvojeni”, rekao je Mali.

Petrović je obrazložio i da je “Srbijagas fiskalni rizik”, jer su trenutno, zbog energetske krize, uvozne cene gasa veće, dok je država rekla da neće podizati cene za stanovništvo.

“To stvara gubitak od oko, po našoj proceni, 100 miliona evra i budžet je to trebalo da prepozna”, naveo je on i dodao je da je najgora varijanta zamrznuti cene dok spoljne cene rastu.

Mali je istakao da država ne može da planira pomoć Srbijagasu, jer nije u skladu sa evropskim zakonima.

Tags
Back to top button