Država garant za 40 miliona evra kredita “Srbijagasa” – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Država garant za 40 miliona evra kredita “Srbijagasa”

Vlada Srbije predložila je Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist Banca Intesa AD Beograd i Raiffeisen banke ad Beograd po zaduženju Javnog preduzeća Srbijagas Novi Sad, po osnovu ugovora o kreditu za jačanje transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji.

Srbija će biti garant za kredite “Srbijagasa” оdobrenih od strane Banca Intesa (20 miliona evra), i dva kredita od po deset miliona od Rajfajzen banke.

Sredstva kredita, biće upotrebljena za izgradnju gasovoda na teritoriji Zlatiborskog okruga, piše u Predlogu zakona.

“Jačanju transportnih kapaciteta gasovoda doprinosi izgradnja novih gasovoda i dalja gasifikacija područja Srbije kako bi se stvorili uslovi za korišćenje prirodnog gasa, a gasifikacija Zlatiborskog okruga, je prvi u nizu projekata koji se planiraju u cilju jačanja transportnih kapaciteta gasovoda u Srbiji, tako da je ukupna suma opredeljena za ovaj projekat do 40 miliona evra”.

Ugovorima o kreditu predviđeno je da se krediti odobravaju pod sledećim uslovima:

  •  iznos kredita u dinarskoj protivvrednosti sa deviznom klauzulom;
  •  period trajanja kredita je osam godina, uključujući period početka od dve godine;
  •  povlačenje sredstava kredita u jednoj ili više tranši;
  •  otplata kredita tromesečna;
  • kamatna stopa iznosi od 1,48 odsto do 1,57 odsto na godišnjem nivou + 3M EURIBOR.

U potpisanim ugovorima, povlačenje sredstava kredita u iznosu do 40 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan isplate tranše, uslovljeno je davanjem garancije Srbije, piše u obrazloženju.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, daljom gasifikacijom Zlatiborskog okruga stvoriće se uslovi za izgradnju distributivnih gasovoda u svim naseljima Zlatiborskog okruga i povezivanje industrijskih, komunalnih i individualnih potrošača na distributivni sistem.

“Radi se o okrugu velikog potencijala za povećanje privredne aktivnosti kojem nedostaje prirodni gas kao energent, za šta je neophodna izgradnja razvodnih gasovoda za Priboj, Novu Varoš, Prijepolje, Sjenicu i Rutošu”, navodi se.

Tags
Back to top button