Investicioni fond KKR nudi 12 milijardi dolara za “Telekom Italija” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Investicioni fond KKR nudi 12 milijardi dolara za “Telekom Italija”

Kompanija Telekom Italija (TIM) primila je od američkog investicionog fonda KKR ponudu vrednu 10,8 milijardi evra (12 milijardi dolara) s ciljem preuzimanja i privatizacije najveće telekomunikacione grupe u Italiji, saopštio je italijanski operater.

Ponuda KKR-a dolazi u trenutku dok se glavni izvršni direktor TIM-a, Luiđi Gubitosi, bori za opstanak kompanije koja se našla na meti najvećeg francuskog medijskog konglomerata Vivendija, nakon što je dva puta tokom posleđa tri meseca objavila upozorenja u vezi sa profitom, preneo je Rojters.

Iz Telekoma Italija su naveli da je KKR postavio indikativnu cenu od 0,505 evra po akciji u svojoj ponudi za potencijalnu kupovinu TIM-a, što je premija od 45,7 odsto u odnosu na cenu običnih akcija na zatvaranju berze u petak.

Bord direktora TIM-a održao je u nedelju popodne višečasovni sastanak, kojim je predsedavao bivši zvaničnik centralne banke Italije Salvatore Rosi, ali u kratkom saopštenju nije dao naznake da li će podržati ovu ponudu.

U saopštennju je samo napomenuto da je KKR svoj potez nazvao “prijateljskom” ponudom i da ima za cilj da dobije podršku kompanije i vlade.

Italijansko Ministarstvo finansija je saopštilo da je interesovanje za italijanske kompanije u inostranstvu “pozitivna vest za zemlju” i da će tržište proceniti koliko je plan KKR-a validan da bi se realizovao.

Vlada će pomno pratiti razvoj događaja s fokusom na planove vezane za TIM-ovu fiksnu imovinu, što će biti ključno prilikom odluke o tome da li će koristiti svoje pravo veta.

Rim ima specijalna ovlašćenja u pogledu stavljanja veta kako bi kompanije koje su od strateškog značaja zaštitio od stranih preuzimanja.

Novi vlasnik bi takođe morao da preuzme TIM-ov bruto dug od 29 milijardi evra, navodi britanska agencija.

Tags
Back to top button