Nova Koka-Kolina akvizicija – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Nova Koka-Kolina akvizicija

Allied Beverages Adriatic d.o.o. Beograd – Zemun (ABA), vlasnik brenda flaširane vode Rosa, zavisno društvo američke kompanije Barlan Inc i krajnje kontrolisano preduzeće od američke The Coca-Cola Company, namerava da preuzme preduzeće Andjelković al d.o.o. Beograd, proizilazi iz prijave koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH, izveštava Indikator.ba.

Društvo Allied Beverages Adriatic sklopilo je 13. jula 2021. ugovor o kupovini udela preduzeća Andjelković al kojim će ono nakon okončanja transkacije biti pod indirektnom kontrolom The Coca-Cola Company preko njenih zavisnih društava Barlan Inc. i The Coca-Cola Export Corporation.

АВА је vlasnik žiga Rosa i nosilac poslovanja u Republici Srbiji u okviru kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i šire, dok se društvo Anđelković bavi aluminijskim biznisom (proizvodnja ploča, listova, cijevi i profila od plastike, koja se obavlja u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi), a od 2017. godine, kada je kupilo fabriku vode u Neresnici kod Kučeva, proizvodi i negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep, prenosi Blic.

Početkom ove godine a s ciljem prodaje biznisa sa vodom Andjelković je pokrenuo razdvajanje kompanije na dva nezavisna društva izdvojivši novo preduzeće koje će nastaviti da se bavi aluminijum biznisom, dok je u preostatku društva koji je namijenjen prodaji ostao “vodeni biznis” sa povezanom imovinom i zaposlenima.

Andjelković al nema povezanih društava u Bosni i Hercegovini.

Konkurencijsko veće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obaveza prijave koncetracije, te je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic d.o.o. Beograd.

Tags
Back to top button