Vlasnik najveće hrvatske firme: “Dobar preduzetnik ne kupuje jahte dok je radnik na minimalcu” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vlasnik najveće hrvatske firme: “Dobar preduzetnik ne kupuje jahte dok je radnik na minimalcu”

Vlasnik hrvatske kompanije Orbiko (Orbico) Branko Roglić govorio je o ekonomiji, poslovanju, ali i o koroni.

Njegov Orbiko je, piše Novi list, najveća hrvatska kompanija.

Ima promet od oko 2,5 milijardi evra, a ove godine očekuje povećanje prihoda na gotovo tri milijarde eura”, kaže Roglić, koji je osnivač Orbika i predsednik njegovog Nadzornog odbora.

“Prihodi naše kompanije tokom pandemije porasli su za 120 miliona evra. Postali smo praktično najveća kompanija u hrvatskim rukama. Najveća kompanija bila je Ina, ali je u pandemiji izgubila sedam milijardi kuna prihoda. Tako smo igrom okolnosti, i zato što smo dobro reagovali na pandemiju, postali prva kompanija u našoj zemlji, a koja je u hrvatskim rukama. Veća od nas je Fortenova, ali ona je samo delom u hrvatskim rukama”, kaže Roglić.

Govoreći o koroni, rekao je da su najpre sve zaposlene poslali na rad od kuće.

“U kancelarijama su ostali samo šefovi, koji su koordinisali poslove. U skladištima smo promenili radno vreme, tako da smo od dve smene napravili tri. Svesno smo u skladištima proredili broj ljudi koji su u kontaktu. Dezinfikovali smo sve automobile, prostorije i svu robu koja dolazi u skladište”, objašnjava hrvatski preduzetnik u intervjuu za Novi list.

“Te smo mere sproveli u svih 20 zemalja. Imali smo samo jedan smrtni slučaj među zaposlenima. Nažalost, preminuo je naš mlađi radnik u Bugarskoj. Imali smo i nekoliko težih slučajeva bolesti kovid 19. Ipak, mislimo da smo epidemiološke mere jako dobro sproveli i da smo ljudske žrtve i štete u poslovanju ograničili na najmanju meru”, dodaje on.

Govoreći o radu svoje firme, naveo je da je od samog početka rada kompanije ideju izdigao iznad hijerarhije.

“Napravio sam to da ideja vodi kompaniju, a da je hijerarhija samo struktura koja tu ideju sprovodi. Dobrim se pokazalo i to što sam čoveka stavio u prvi plan. Mislim da je u preduzetništvu najvažnija briga za ljude, a ne za luksuz”, kaže Roglić.

“Dobar preduzetnik ne kupuje jahte i ne živi luksuzno, a da njegov radnik istovremeno živi od minimalne plate i da nema dovoljno za svoju egzistenciju. Ponavljam, moje je mišljenje da je preduzetništvo briga za ljude. Tako sam se ponašao ceo život, a tako će biti i dalje”, istakao je.

Tags
Back to top button