Ko će moći da radi u Nemačkoj? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ko će moći da radi u Nemačkoj?

Srbija je donela odluku o izmenama uslova za poslodavce koji šalju svoje radnike na rad u inostranstvo kroz detašman.

Kako piše Blic, detašman je međunarodni sporazum dve zemlje o upućivanju radnika na rad u jednu od njih. U principu, svodi se na to da postoji dogovor između dve zemlje u kojoj firme jedne zemlje mogu da šalju svoje radnike da izvode radove u drugu.

Srbija ima detašman sa Nemačkom na primer, gde se šalju uglavnom građevinari. Tako, da bi preduzeća mogla da izvode radove u Nemačkoj, moraju da imaju kvalifikovanu radnu snagu i osnovnu materijalnu opremu.

Svake godine određuje se koliki je kontigent radnika za detašman. Do sada, oko 2.000 radnika godišnje odlazi na rad na ovaj način, a kvota je oko 5.000. Šalju se uglavnom radnici koji su u stalnom radnom odnosu, piše Biznis telegraf.

Naime, doneta je odluka o izmeni, tj. načinu raspoređivanja utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika na poslodavce sa teritorije Republike Srbije.

Prema novoj odluci, privredni subjekt mora da ispuni sledeće kriterijume za dobijanje saglasnosti:

  1. da ima minimum dva redovna godišnja finansijska izveštaja predata Agenciji za privredne registre;
  2. da od ukupnog poslovnog prihoda ima minimum 25% ostvarenog poslovnog prihoda u Srbiji prikazanog u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju predatom Agenciji za privredne registre;
  3. da mu račun nije bio u blokadi duže od 14 dana neprekidno u periodu od godinu dana pre podnošenja Zahteva za dodelu detašmana;
  4. da upućuje na privremeni rad u inostranstvo maksimalno do 75% od ukupnog broja zaposlenih prema izveštaju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja na dan podnošenja Zahteva za dodelu detašmana i
  5. da ima ostvaren ukupan prihod u visini od minimum 12.000.000,00 dinara prikazanog u redovnom godišnjem finansijskom izveštaju predatom Agenciji za privredne registre.”

Utvrđeni kontingent za zapošljavanje sadrži osnovni kontingent i potkontingent za građevinarstvo. Pored građevinaca, po ovom sporazumu moguće je uputiti u inostranstvo i izolatere, molere, električare i druge zaposlene iz firmi čija delatnost prati građevinarstvo, piše Biznis telegraf.

Tags
Back to top button