Evro u Hrvatskoj – 2023? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evro u Hrvatskoj – 2023?

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić ocenio je na savetovanju ekonomista u Opatiji da je 2023. realna godina za ulazak Hrvatske u Evrozonu.

“Pod uslovom da se zadovolje preuzete obaveze i kriterijum”, dodao je.

Marić, koji je u kućnoj izolaciji budući da je pozitivan na kovid, u obraćanju na tom skupu putem interneta, rekao je da Hrvatska ispunjava većinu kriterijuma, te da je u grupi zemalja u kojima će udeo javnog duga u BDP-u u sledeće tri godine padati, dok će u više od polovine država članica EU taj udeo rasti, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, u postupku prelaska sa kune na evro važiće našelo zaštite potrošača, tako da će se kuna konvertovati u evro po fiksnom kursu, a troškove će, ako pri tome nastanu, pokrivati finansijske institucije. To će važiti i za konverzije kredita, istakao je on.

Pet meseci pre uvođenja evra, cene će se iskazivati dualno, u kunama i evrima, a nakon dana uvođenja će još dve sedmice moći da se plaća u kunama, naveo je Marić.

Ponovio je i da vlada očekuje da će realni BDP-a dostići do kraja ove godine nivo iz 2019, kada nije bilo kovid krize. On očekuje i splašnjavanje efekata inflacije, te pad cena sirovina, energenata i posledično cena robe, prenosi hrvatska agencija.

Tags
Back to top button