Evropska investiciona banka sa 1,2 miliona podržala digitalnu obuku nastavnika i učenika u Srbiji – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Evropska investiciona banka sa 1,2 miliona podržala digitalnu obuku nastavnika i učenika u Srbiji

Evropska investiciona banka (EIB) obezbedila je bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 miliona evra za podršku sprovođenju programa „Povezane škole“ u Srbiji za obuku u digitalnim oblastima za nastavnike i učenike širom Srbije.

Ta sredstva predstavljaju dopunu kredita EIB-a u iznosu od 65 miliona evra potpisanog 2020. godine u svrhu unapređenja digitalnih kapaciteta i veština u više od 1.500 škola u Srbiji, saopšteno je iz EU info centra.

Investicija će timu za implementaciju projekta omogućiti da razvije neophodne prakse, znanja i veštine u okviru ministarstava i među učenicima, nastavnicima i prosvetnim vlastima, kako bi postigli kvalitetne rezultate i maksimalno iskoristili mogućnosti projekta, navodi se u saopštenju.

„U skladu sa digitalnom revolucijom koja menja privrede širom sveta, drago nam je da možemo da ubrzamo ovaj proces na Zapadnom Balkanu i pomognemo regionu da stekne početnu prednost u novom digitalnom dobu. Digitalizacija je od ključnog značaja za zapošljavanje, dugoročnu stabilnost i veću otpornost na krize“, rekla je potpredsednica Liljana Pavlova, odgovorna za aktivnosti EIB u Srbiji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je da njeno ministarstvo aktivno radi na razvoju infrastrukture sa ciljem „suzbijanja digitalnog jaza između urbanih i ruralnih delova“ Srbije.

„U okviru projekta ‘Povezane škole’ do sada je izgrađena bežična lokalna računarska mreža u 930 škola, a do kraja projekta u preko 1.800 škola stvoriće se uslovi za sistemsku digitalizaciju obrazovanja u Srbiji. Digitalne veštine su značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva, ukupan ekonomski rast, gde je neophodno da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba“, dodala je ministarka.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žofre rekao je da će ovaj projekat omogućiti da školska deca u još većoj meri iskoriste prednosti ubrzane digitalne transformacije.

„Naša podrška i posvećenost Srbije Digitalnoj agendi u celini, a ne samo u kontekstu ovog projekta, obezbediće da građani imaju veštine koje odgovaraju zahtevima nove privrede i pomoći će u modernizaciji javne uprave, ojačati sajber bezbednost i povećati povezanost. Sjajno je što ovim pitanjima možemo da počnemo da se bavimo već kod dece školskog uzrasta. Dobro je biti povezan“, rekao je on.

Tags
Back to top button