Transakcije u bitcoinima preskupe za stanovnike El Salvadora u dijaspori – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Transakcije u bitcoinima preskupe za stanovnike El Salvadora u dijaspori

Bitcoin bi mogao igrati značajnu ulogu u smanjenju provizije na novčane transakcije 2,5 miliona građana El Salvadora u dijaspori, naveo je predsednik ove države Najib Bukele (Nayib Bukele) kada je ona postala prva svetska zemlja koja je uvela legalnu razmenu kriptovaluta.

Nakon toga, nameće se logično pitanje da li nestalni bitcoin, čija je vrednost u 2021. godini varirala od 30.000 dolara do rekordnog nivoa od 68.520 dolara, može biti pogodno sredstvo za slanje novca iz inostranstva.

Osim nestalnog kursa, veliki problem predstavlja i cena razmene kriptovaluta. Cene transakcija digitalnog novca su izuzetno visoke u poređenju sa platama zaposlenih koji su u inostranstvo otišli iz ekonomija u razvoju, piše Capital.com.

Direktor finansijske kompanije Rpay Financial Digital Indonesia Rej Hardjadinata (Ray Hardjadinata) navodi da ne postoji podatak o sumama koje u bitcoinima razmenjuju prekomorski radnici sa jugoistoka Azije jer je takva vrsta transakcija previše skupa.

Tržište bitcoinima trenutno je vredno oko 1,260 biliona dolara, a ako bi samo jedan odsto istog bio uložen u El Salvador, BDP ove zemlje bi porastao za 25 odsto.

S duge strane, postoji mogućnost da će bitcoin uskoro imati oko deset miliona novih korisnika, te da će postati sredstvo za novčane pošiljke iz inostranstva koje će imati obrt od šest milijardi dolara godišnje.

Menjačnica CoinDesk navodi da prosečna provizija za bitcoin transakciju varira između 24 dolara i 31 dolar, što je trenutno prihvatljiva cena za zaposlene iz El Salvadora koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Propisani federalni minimalac u SAD je 7,25 dolara po satu, ali varira od jedne države do druge, pa je, recimo, u Kaliforniji skoro dvostruke veći.

Ako se uzme u obzir da većina zaposlenih radi 40 sati nedeljno, građani El Salvadora u SAD mesečno zarađuju bruto platu u iznosu od 1.160 dolara. Samim tim, oni koji zarađuju minimalac ne mogu da priušte transakcije u bitcoinima.

Biznis.rs

Tags
Back to top button