Pet banaka drži skoro 60% tržišta u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Pet banaka drži skoro 60% tržišta u Srbiji

Bankarski sektor u Srbiji ima trend ukrupnjavanja, a dominacija najvećih banaka na tržištu je sve veća.

To je rečeno na Okruglom stolu posvećenom značaju sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema.

O ukrupnjavanju bankarskog sektora govorili su naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i docent na Beogradskoj bankarskoj akademiji Duško Bodroža i direktorka Sektora za finansijske i računovodstvene poslove Agencije za osiguranje depozita Ljubica Pantelić.

Navedeno je da je krajem prethodnog kvartala, prvih pet banaka imalo je 57,7 odsto tržišnog učešća, a simulacija stanja posle najavljenih spajanja i pripajanja banaka pokazuje da će njihov udeo u bankarskom sektoru Srbije biti još dominantniji.

Na skupu je iznet i podatak da u Srbiji posluju 24 banke, što je duplo manje nego krajem 2003. godine, kada ih je bilo 47, te da bi, ako se sve najavljene statusne promene banaka i ostvare, po njihovom završetku u našoj zemlji radilo 20 banaka.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić je istakao da su ukupne mere pomoći države privredi i stanovništvu iznosile oko 13 odsto BDP-a u prošloj i oko 4,3 odsto u ovoj godini.

Prema njegovoj oceni, odgovor Vlade i Narodne banke Srbije je bio adekvatan.

“Ako bismo ocenjivali ovu godinu, može se reći da je prolazno vreme dobro, ostvaren je privredni rast koji je očekivan. S druge strane kada ulazite u ekspanziju pojavljuje se rizik u vidu inflacionog pritiska”, rekao je Grubišić.

Dodao je da će rešavanja tih rizika biti izazovi za centralnu banku i Ministarstvo finansija koje vodi fiskalnu politiku.

Tags
Back to top button