Evro oslabio prema dolaru, jen ojačao – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Evro oslabio prema dolaru, jen ojačao

Dolar se neznatno oporavio danas na azijskom trgovanju u odnosu na glavne konkurente nakon slabljenja u prethodna tri dana, dok se prema jenu trgovao blizu jednomesečnog minimuma.

Investitori iščekaju podatke o inflaciji u SAD, kako bi naslutili kada bi Federalne rezerve (FED) mogle da krenu s povećanjem kamatne stope.

Japanska valuta je takođe imala koristi od povlačenja globalnih berzi sa rekordnih nivoa, pošto su rastuće cene nafte izazvale bojazan od daljeg uspona inflacije, izveštava Rojters.

Strah od potencijalnog prelivanja negativnih uticaja sa kineskog tržišta nekretnina na ostala svetska tržišta, podstakao je investitore da potraže sigurniju imovinu za svoja ulaganja.

Dolar se blago spustio prema japanskoj valuti na 112,83 jena, i ima tendenciju da se vrati na najniži nivo od 112,73 jena koji je poslednji put zabeležen 11. oktobra.

Dolaski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, vratio se na 94,053 poena, nakon trodnevnog slabljenja sa jednogodišnjeg maksimuma od 94,634 boda koji je na kratko dostigao u petak.

Evro je oslabio za 0,13 posto na 1,15805 dolara, mada je i dalje u plusu prema dolaru posle tri uzastopne sesije rasta kada se trgovao blizu jednomesečnog maksimumu od 1,16165 dolara.

Nakon prošlonedeljne neočekivane odluke Banke Engleske da zadrži kamate na nepromenjenom nivou, što je dovelo do pada funte, britanska valuta se ove sedmice stabilizovala i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 1,35495 dolara, oporavivši se sa jednomesečnog minimuma od 1,3425 dolara zabeleženog u petak.

Australijski dolar je pao za 0,33 posto na 0,7355 američkih dolara, a potonuo je i novozelandski dolar za 0,36 procenata na 0,7104 američkih dolara.

Na kripto tržištima, bitkoin se spustio ispod istorijskog maksimuma od 68.564,40 dolara koji je zabeležio u utorak, i trguje se za oko 66.500 dolara.

Eter je takođe oslabio na 4.712,92 dolara u odnosu na jučerašnji rekordan nivo od 4,842,65 dolara.

Kasnije danas treba da budu objavljeni podaci o rastu potrošačkih cena u SAD za oktobar. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekuju ubrzanje oktobarske inflacije za 0,4 odsto, u odnosu na rast od 0,2 procenta prethodnog meseca, što bi podiglo baznu inflaciju na godišnjem nivou za 0,3 procentna poena na 4,3 odsto, znatno iznad FED-ove ciljane stope od 2,0 posto.

Prema pokazateljima objavljenim u utorak, proizvođačke cene u SAD su znatno porasle u oktobru, što ukazuje na to da bi visoka inflacija mogla da potraje zbog poremećaja u lancima snabdevanja koje je izazvala pandemija.

Na drugoj strani sveta, oktobarske proizvođačke cene u Kini su porasle najbržim tempom od 1995. godine, za čak 13,5 procenata na godišnjem nivou, nadmašivši prognoze i dodatno smanjivši profitne marže proizvođača koji se bore sa rastućim cenama uglja i drugih sirovina.

Rojters takođe izveštava da se američki predsednik DŽo Bajden sastao sa predsednicom borda guvernera FED-a Laelom Brejnard kao potencijalnim sledećim predsednikom američke centralne banke. Analitičari smatraju da ona ima umeren stav po pitanju vođenja monetarne politike.

Širom svetskih tržišta se ponovo raspramsava i strah od posledica potresa u kineskom sektoru nekretnina, zbog kojeg se FED oglasio prvim direktnim upozorenjem o potencijalnoj globalnoj šteti.

Kineskoj građevinskoj kompaniji Evergrande, najzaduženijoj u svetu, danas ističe grejs period za plaćanje kamate na obveznice stranim investitorima, a treća najveća građevinska firma u Kini, Kaiša grupa, zatražila je u utorak finansijsku pomoć od države i banaka kako bi izmirila obaveze po kreditama i platila radnike i dobavljače.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button